Personligt betalningsansvar i näringsdrivande stiftelse

2017-03-03 i Stiftelser
FRÅGA
För styrelseledamöter i AB gäller ju numera en preskriptionstid på tre år vad gäller personligt betalningsansvar vid missad kontrollbalansräkning. Kan man anta att samma preskriptionstid gäller för styrelseledamöter i en näringsdrivande stiftelse som missat kontrollbalansräkning vid förbrukat stiftelsekapital?
SVAR

Hej

Tack för att du vänder dig till Lawline!

Näringsdrivande stiftelser regleras i stiftelselagen (SL) (1994:1220) se här.

Underlåter en styrelseledamot i näringsstiftelse att, utan att dröja, upprätta en kontrollbalansräkning vid förbrukat stiftelsekapital svarar han eller hon för dem förpliktelser som uppstår för stiftelsen (7 kap. 1 och 3 §§ SL). Talan om ersättning för näringsstiftelsen kan inte väckas mot styrelseledamöter om det löpt tre år från att de, som det avses i din fråga, försummat skyldigheten att upprätta kontrollbalansräkningen när den borde ha upprättats (5 kap. 5 § SL).

Hoppas du fick svar på din fråga!

Bästa hälsningar

Ahmet Ercin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Stiftelser (13)
2019-03-03 Måste en kommunal bostadsstiftelse besvara frågor från sina hyresgäster
2019-01-08 Kan en stiftelse ge en styrelseledamot en minnesgåva skattefritt?
2018-12-18 Styrelseansvar i stiftelse
2018-10-31 Förhindra försäljning av fastighet genom stiftelse

Alla besvarade frågor (94175)