Pengar (kontanter) upphittat på gatan, skyldigheter?

FRÅGA
Hej! Om jag hittar en mycket stor summa pengar (kontant) på gatan och sedan, istället för att lämna in det hos polisen väljer att behålla allt för mig själv och spendera det på mat, resor och nöjen, har jag gjort mig skyldig till brott då? Ägaren var inte där så han vet inget.
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Frågan regleras i Lagen om hittegods.

Enligt huvudregeln utgör all egendom hittegods (även kontanter) som påträffas utan att rätt ägare är i närheten. Hittegods ska anmälas till polisen enligt 1 § Lag om hittegods. Om man själv behåller hittegodset kan det leda till skyldighet till bötesbrottet fyndförseelse enligt 10 kap. 8 § Brottsbalken. Det ovanstående gäller alla hittegods (även kontanter), oavsett värdet på godset.

Framträder inte ägaren inom tre månader från det att godset hittas tillfaller godset till den som hittat det. Alternativt en månad om ägaren inte hämtar godset efter att personen blivit meddelad av polisen enligt 4 § Lag om hittegods. Ägaren till sedeln måste betala polisen och upphittaren för skäliga kostnader för att tillvarata godset samt en skälig hittelön (3 § första stycket Lag om hittegods).

Hälsningar,

Andrea Vrcic
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Förskingring och annan trolöshet, 10 kap. BrB (202)
2021-05-17 Vad kan man göra om man inte får tillbaka sovartiklar från exet?
2021-05-07 Vad kan man göra när ens före detta sambo lämnat kvar sina saker?
2021-05-07 Sälja sambons hund utan tillåtelse
2021-05-03 Felbetalning till konto och preskriptionstid

Alla besvarade frågor (93108)