Påverkas umgängesrätten av att flytta

2017-02-20 i Barnrätt
FRÅGA
Får umgängesföräldern flytta till annan kommun (ca 4 mils radie) utan boendeförälderns tillstånd? (Umgängesföräldern kommer jobba kvar i samma kommun som barnen är skrivna och går på förskola/skola i, alltså kommer ingen skolskjuts behövas.)
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline för din fråga.

Umgängesföräldern är fri att flytta hur hen vill utan sin expartners tillåtelse.

Det man däremot alltid ska tänka på är att reglerna som reglerar boende, vårdnad och umgänge alltid baseras på barnets bästa enligt 6:2a Föräldrabalken.
Det har utecklats en princip kallad "kontuinitetsprincipen" vilken innebär att ett barn ska kunna ha stabilitet och trygghet i sitt liv.
Att umgängesföräldern skulle flytta 4 mil anser jag dock inte är något som påverkar barnet nämnvärt negativt i något hänseende. Som du säger kommer barnet kunna gå på samma förskola och skola som vanligt och ha nära till sina vänner och sin andra boendeförälder.

Min bedömning är alltså att umgängespartnern kan flytta 4 mil utan att det överhuvudtaget skulle påverka rätten till umgänge med barnen i någon utsträckning.

Umgängespartnern behöver alltså inte be sin expartner om lov för att flytta.

Med vänliga hälsningar

Victor Åkerfeldt
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Barnrätt (1743)
2021-07-22 Får personal ge minderåriga cigaretter?
2021-07-21 Byta för- och efternamn på barnet jag har ensam vårdnad om?
2021-07-15 Vad kan man göra om man befarar att ett barn far illa?
2021-07-14 Kan ens barn bestämma vart det vill bo?

Alla besvarade frågor (94337)