Påverkar den ena sambons huslån vad den andra får ut från hus?

FRÅGA
Jag och min sambo skall flytta isär.Sambon ägde ett hus med ett huslån. Jag köpte in mig i halva huset efter en värdering. Skapades ett skuldbrev på halva värdet.Idag när vi skall flytta isär och sambon tar över huset tycker sambon att hans lån skall påverka uträkningen vad jag får ut från huset. Vi har samboavtal och jag har aldrig stått på lånet.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Bodelning av samboegendom regleras i sambolagen (SamboL). En utgångspunkt är att endast egendom som förvärvats för gemensam användning under samboförhållandet ingår i bodelningen (3 § SamboL). Ett undantag är om egendom har förvärvats i nära anslutning till att samboförhållandet började. Det kan då anses som samboegendom om avsikten var att egendomen skulle användas gemensamt.

Jag utgår ifrån att fastigheten inte utgör samboegendom.

Vanligtvis ska från samboegendomen så mycket avräknas att det täcker de skulder som respektive sambo hade när samboförhållandet upphörde (13 § SamboL). De skulder som ska dras av är dock endast sådana som är direkt hänförliga till samboegendom. Eftersom fastigheten inte utgör samboegendom och därför inte ingår i bodelningen, kommer inte din sambos skulder att avräknas. Det finns således inget som säger att din sambos lån ska avräknas från vad du får ut från fastigheten.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga. Om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss här på Lawline!

Med vänlig hälsning

Amanda Blomberg
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3061)
2022-01-17 Hur ska vi dela våra tillgångar om vi har avtalat bort sambolagen?
2022-01-17 Samboavtal formkrav
2022-01-14 Får min dotters sambo rätt till lägenheten jag köpt med henne?
2022-01-14 Vem får bilen? – Sambolagen

Alla besvarade frågor (98612)