På vilka grunder kan hyresvärden säga upp en hyresgäst?

2017-12-21 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej,Jag har en första hand kontrakt och bott här i mer än 10år, min son ville göra nånting fint för mig valde att bygga om badrummet och fräscha upp köket och detta gjorde han utan att fråga om lov.Ett fel uppstod i badrummet och orsakade att grannarna inte hade varm vatten vissa dagar då min son glömde backventil. detta pågick i kanske 3månader.vi har fått en debiteringsbelopp som vi förstår att vi ska betala men nu fick jag brevet att jag ska bli uppsagt från lägenheten till 1mars 2018.kan de göra så ? vart ska jag ta vägen? hur ska jag gå tillväga?tack för all hjälp
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Frågor om hyra regleras i 12 kap. jordabalken, även kallat hyreslagen. Se lagen här.

Som hyresgäst till en bostadslägenhet har man något som kallas besittningsskydd. Det innebär att man inte kan bli uppsagd från lägenheten hur som helst. Om hyresvärden vill säga upp hyresgästen måste hyresvärden stödja sig på någon av grunderna i hyreslagen.

Som hyresgäst har man på egen bekostnad rätt att göra vissa arbeten i lägenheten (12 kap. 24a §). Exempel på sådana arbeten är tapetsering, målning, kakelsättning i kök och våtutrymmen. Dessa arbeten får man göra utan att fråga hyresvärden om lov. Utifrån det som du nämner i frågan kan jag dock inte avgöra om ombyggnationen skulle falla inom ramen för det som man får göra utan att be om lov.

För att hyresvärden ska få säga upp ditt hyresavtal måste hyresrätten vara förverkad. Förverkandegrunderna återfinns i 12 kap. 42 § och består bland annat av att hyresgästen inte betalar hyran i tid, hyresgästen hyr ut i andra hand utan godkännande, lägenheten vanvårdas eller att lägenheten används till brottslig verksamhet. Uppräkningen i 12 kap. 42 § är uttömmande vilket innebär att hyresvärden inte får säga upp hyresgästen på någon annan grund än de som nämns i 12 kap. 42 §. Utifrån det du nämner i frågan skulle jag bedöma det som att ingen av förverkandegrunderna föreligger och att hyresvärden därför inte har rätt att säga upp din hyresrätt.

Mitt råd till dig är att du frågar din hyresvärd och ber gen utveckla vilken grund som uppsägningen grundar sig på. Hyresvärden kan som sagt bara säga upp dig på vissa i lagen angivna grunder. Skulle det vara så att ni kommer in konflikt kan du vända dig till hyresnämnden som har som uppgift att medla i hyrestvister. Du kan också vända dig till en jurist om du vill ha hjälp. Du kan boka en tid med någon av Lawlines jurister på www.lawline.se/boka.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Isabel Frick
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2110)
2021-12-05 Kan hyreskontrakt sägas upp p.g.a. förändrad inkomst?
2021-12-03 Vad gäller vid byte av hyresvärd när hyresvärden är privatperson?
2021-12-01 Rökning i lägenhet och på uteplats
2021-12-01 Vad kan man göra åt störande grannar i en hyresrätt?

Alla besvarade frågor (97662)