P-bot i garage

2017-12-20 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej! Jag hyr ett garage av min hyresvärd, men min firmabil är för hög för att få plats i garaget. Så här om dagen när jag skulle hem och fixa mig mellan två jobb så fick jag parkeringsböter för jag ställde mig på gaveln av garaget (där för övrigt ingen annan bil blockeras) stod ca 30 min. Känns fel att dom kan ta betalt för ett garage som min bil inte får plats och dessutom ge mig böter när deras garage är för litet för min bil. Är det verkligen rätt eller kan det vara anledning till att överklaga p-boten?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Din fråga aktualiserar lag (1984:318) om kontrollavgift vid olovlig parkering (lag om kontrollavgift). Denna lag innehåller bestämmelser om parkering som i huvudsak sker på tomtmark eller i parkeringshus.

En markägare som upplåter ett garage för parkering eller förbjuder parkering inom garaget får ta ut en kontrollavgift om fordonet parkerats i garaget i strid mot förbud eller villkor som markägaren har beslutat (olovlig parkering) (1 § lag om kontrollavgift).

Nu vet jag inte vad det finns för parkeringsskyltar och vilka parkeringsvillkor som gäller på det aktuella området. Det är dock mycket sannolikt att det inte är tillåtet att parkera på ''gaveln av garaget''. Garage brukar oftast ha angivna parkeringsplatser som man får stå på (t.ex. ''vita rutor''. Allt annat räknas som olovlig parkering (oavsett om bilen är för hög för att få plats i garaget).

Av den informationen som jag har fått och enligt min tolkning, så skulle jag säga att det är osannolikt att ett överklagande skulle kunna vinna bifall.

Jag förstår att det kan kännas fel/orättvist att behöva betala för ett garage där ens bil inte får plats. Jag skulle därmed råda dig att se över villkoren i hyresavtalet för garaget. Med högst sannolikhet så står det nog något i stil med att ''hyresgästen godkänner garaget i befintligt skick''. Detta innebär att man bland annat godkänner garaget som det är, d.v.s. även hur högt det är i tak. Får en bil inte plats i garaget så är det inte hyresvärdens ansvar.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Claudia Lienert
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1646)
2021-11-30 Besittningsskydd vid privat uthyrning
2021-11-30 Djurförbud- hyresrätt
2021-11-27 Vilken uppsägningstid gäller?
2021-11-24 Har arbetsgivaren större handlingsutrymme när denne agerar hyresvärd än vad andra hyresvärdar normalt sett har?

Alla besvarade frågor (97596)