Övertagande av privatlån

2020-08-28 i EKONOMI
FRÅGA
Jag och min ex man har ett gemensam privatlån, som han betalar varje månad. När vi separerade skrev vi ett eget kontrakt på att han ska sköta avbetalningarna och att om han ej betalar så ska han ta över lånet själv omedelbart. Är detta kontrakt giltigt trots att vi skrivit det själv?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om lånet är ert gemensamt så går det naturligtvis bra om det endast är din man som betalar för det, då ni kan dela upp det hur ni vill så länge det betalas. Däremot när det gäller att han ska ta över lånet själv är det lite mer komplicerat. Ni kan inte ensamma besluta om vem som ska stå på lånen, utan det beror p om banken (eller var lånet nu kommer ifrån) går med på att "flytta över" lånet. Om ni förklarar hur ni vill göra för långivaren är det förstås inte alls omöjligt att de går med på det om din före detta man har någorlunda god inkomst.

Om ni inte skulle få tillåtelse att flytta över lånet kan ni avtala sinsemellan att han betalar dina lån. Då är det alltså en skyldighet "mellan er", och du måste betala av på ert lån. Däremot innebär avtalet mellan er två att du kan kräva pengar du betalar lånet med från din före detta man (eller också kan naturligtvis han göra inbetalningarna).

Men ett avtal om att en av er ska ta över lånet sinsemellan är inte giltigt. Ni kan inte ensamma bestämma att han tar över dina lån, utan antingen måste banken gå med på det eller också kan du och han komma överens om att han ersätter dig för alla lånekostnader.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Emilia Nordström
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (462)
2022-01-26 Spelar roll om man har lån sedan tidigare vid köp av bostad?
2021-12-31 Ta emot pengar från utlandet
2021-11-10 Vem har rätt till studiebidraget under gymnasietiden?
2021-10-24 Ofullständig fråga

Alla besvarade frågor (98704)