Övertagande av lån för villa

FRÅGA
Jag och min sambo skall gå isär. Vi har en villa tillsammans och jag undrar hur jag gör nu? Kan jag ta över hans lån? Om banken tillåter. Detta är ett hus som jag ägde själv från början och nu äger vi hälften båda två.
SVAR

Hej, tack för att du vände dig till Lawline med fin fråga!

Gällande regler för bodelning för sambor så aktualiseras sambolagen.

Om ni tillsammans äger huset så kommer det att räknas som samboegendom och vara en del i bodelningen. Reglerna gällande bodelning är dispositiva vilket betyder att de kan avtalas bort om parterna avtalar om annat. I det här fallet antar jag att ni gemensamt har kommit överens om att huset ska tillfalla dig och det behövs då ingen bodelning angående fastigheten.

Gällande lånet så är det okej att du tar över lånet om banken godkänner det precis som du säger. Så länge du inte har några problem med täckning för betalning så ska det nog dock inte vara några problem att ställa lånet på dig istället.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Julia Gustafsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3004)
2021-09-26 Kommer bostaden som jag äger sedan tidigare ingå i sambodelningen vid en eventuell separation?
2021-09-25 Vad händer med den hund som köptes under ett samboförhållande, när samborna separerar?
2021-09-25 När upphör ett samboförhållande?
2021-09-23 Behöver jag upprätta ett samboavtal?

Alla besvarade frågor (95865)