Övertagande av hyresrätt när sambor separerar

FRÅGA
Hej.Jag har separerat från min sambo och vi står båda på kontraktet till hyreslägenheten. Vi har två barn tillsammans och ena barnet har vi delad vårdnad över men andra barnet har jag ensam vårdnad över. Värt att kanske notera är att jag har träffat en ny person som jag vill dela livet med i bostaden.Jag vill att min ex-sambo flyttar ut från lägenheten men hon vägrar. Jag har arbete och arbetsplatsen är endast 10 min får lägenheten, hon har inte arbete utan studerar men osäkert vad som händer när hon avslutar studierna. Kan man tolka det som att jag "bäst behöver lägenheten" enligt Sambolagen 16 §?Om jag väljer att gå till tingsrätten med detta finns det en risk att tingsrätten av någon anledning skulle döma mot mig och ge lägenheten till ex-sambo istället?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline!

Jag tolkar din situation som att du och din sambo bestämt er för att separera och du vill ta över er gemensamma hyresrätt, med hänsyn till barnen och att du arbetar i närheten.

Du nämner 16 § SamboL, denna paragraf är tillämplig när egendomen utgör samboegendom, alltså sådant som ni ska dela på. Då kan man med hänsyn till behovsprincipen få bostad eller bohag på sin lott, om detta är skäligt. Samboegendom är bostad och bohag som förvärvats för gemensamt bruk, 3 § SamboL.

Vidare finns också regler om övertaganderätt av bostads - eller hyresrätt i fall där det inte utgör samboegendom. Också här är behovsprincipen ledande. Den sambo som bäst behöver bostaden kan ta över den, även om den inte förvärvats för gemensamt bruk. Anspråket ska då göras inom ett år, 22 § SamboL. Vårdnad om barn kan vara ett sådant skäl som kan motivera övertagande av bostad.

Hoppas detta besvarade din fråga!

Med vänlig hälsning,

Mariam Ghazaryan
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3038)
2021-11-25 Vad händer med sambos egendom om hen avlider?
2021-11-24 Formkraven för upprättandet av ett samboavtal
2021-11-24 Ärver min sambo mitt hus om jag avlider? Hur ska vara säker på att de tillfaller mina barn?
2021-11-23 Vad händer med katterna när jag och min sambo separerar?

Alla besvarade frågor (97338)