Övertagande av bostadsrätt.

FRÅGA
Hej,Jag bor tillsammans med min sambo sen ett par år tillbaka. Det är dock min bostadsrätt då jag ägde den innan vi blev tillsammans. Jag ska nu åka utomlands i 6 månader och min sambo ska därför bo kvar själv i lägenheten denna tid. Finns det något jag måste tänka på innan jag åker eller skriva någon typ av kontrakt med min sambo så att denne inte har rätt till lägenheten om vi skulle separera?
SVAR

Hej och tack för din fråga.

Sambolagens 3 § reglerar vad som utgör samboegendom, vilket är gemensam bostad och bohag om denna egendom förvärvats för gemensamt användning. Eftersom att du skriver att du ägde bostaden innan ni blev tillsammans, antar jag att du har skaffat bostaden innan den skulle användas gemensamt. Om ja, så kommer bostaden inte utgöra samboegendom. Bohag som dock förvärvats för gemensam användning är samboegendom.

Detta är relevant på följande sätt. Det som inte är samboegendom kommer inte ingå i en bodelning mellan er, 8 §. Detta innebär att bostaden kommer fortsatt vara din även om en bodelning skulle ske. Eventuellt bohag som utgör samboegendom skulle ingå i en sådan bodelning.

Det finns dock en möjlighet för den andra sambon att överta en bostadsrätt, även om den inte utgör samboegendom, om den sambon bäst behöver bostaden och att ett sådant övertagande i övrigt kan anses som skäligt. Om ni inte har eller har haft barn ihop, kommer dock det krävas synnerliga skäl för ett sådant övertagande, se 22 §.

Vad som utgör dessa synnerliga skäl ska tolkas restriktivt. I förarbetena nämns att en sambo är gravid med gemensamt barn som ett sådant synnerligt skäl (prop. 1973:32 s. 169).

Eftersom att du har förvärvat bostaden innan ni blev tillsammans kommer bostaden inte ingå i en bodelning mellan er. Beroende på omständigheterna kan det dock i ett speciellt fall bli så att bostadsrätten kan tas över av den andre sambon. Givetvis ska ersättning då betalas.

Av den beskrivning du har givit mig förefaller det dock inte särskilt troligt att din sambo skulle kunna ta över bostaden. Något speciellt kontrakt bör därför inte vara nödvändigt. Om du ändå önskar att upprätta ett samboavtal som reglerar egendomen i ert samboförhållande, rekommenderar jag dig att kontakta en praktiserande jurist med specialistkompetens inom familjerätt. Du kan boka tid hos en sådan direkt på http://lawline.se/boka alternativt klickar du på knappen till höger.

Ha en trevlig dag!

Mvh,

Simon Adolfsson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2781)
2020-11-26 Har efterlevande sambo rätt till arv?
2020-11-25 Kan sambo få täckning för enskilda skulder från samboegendom?
2020-11-25 Bodelning av lägenhet enligt sambolagen (SamboL)
2020-11-25 Hur delas samboegendom om ni går skilda vägar

Alla besvarade frågor (86487)