Övertagande av bostad vid samboförhållandets upphörande

2017-04-13 i Bodelning
FRÅGA
Hej!Jag och min sambo har varit tillsammans i snart 5 år. Han hade en lägenhet innan vi träffades som idag är vårt gemensamma hem sedan 2 år tillbaka nu. Vi är i tankarna att gå skilda vägar och jag undrar därför vad min rätt till lägenheten blir? Finns det någon lag som gäller trots att vi inte har flyttat in i den samtidigt? Mvh
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Grundregeln gällande sambors bostad är att om bostaden införskaffats i syfte att bo i den tillsammans ges rätten till att ta över bostaden, vid samboförhållandets upphörande, till den som bäst behöver den. Har däremot en av parterna förvärvat bostaden före samboförhållandet och ensam äger den, har den parten rätt till bostaden före den andre, på grund av att bostaden i detta fall inte utgör samboegendom.

Det finns dock undantag i regeln, om bostad som inte utgör samboegendom, och det är om det finns omständigheter där den andre parten, än den som äger bostaden, kan anses ha bättre rätt. Lagen kräver att det föreligger synnerliga skäl, enligt § 22 Sambolagen, som talar för den rätten. Det skulle kunna vara exempelvis att du har barn som även är inneboende, även om dessa inte är gemensamma barn. Barnet kan få längre till skola och dagis och man anser att barn ofta ska ges företräde. Det kan också handla om att bostaden anpassats för ditt särskilda behov som ex. att passa för en rullstol eller fungera bra för annan funktionsnedsättning.

Om du anser att du har ett större behov av bostaden än din sambo och att det skulle bli mer problematiskt för dig i en annan bostad än för denne så kontakta en jurist för att utreda frågan närmare och se över hur dina möjligheter ser ut.

Anspråk på att ta över en hyresrätt eller bostadsrätt ska framställas senast ett år efter samboförhållandet upphörde. Lämnar du bostaden ska anspråk lämnas senast 3 månader därefter.

Du är välkommen att boka tid hos någon av våra jurister på: http://lawline.se/boka

Hoppas du fått vägledning i din fråga.

Jennie Nilsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2838)
2021-08-01 Egendom som träder i stället för annan egendom
2021-08-01 Vad ingår i bodelningen?
2021-07-31 Påverkas den kritiska tidpunkten vid skilsmässa av betänketid?
2021-07-31 Finns det kvar en giftorätt om man inte genomför en bodelning efter skilsmässa?

Alla besvarade frågor (94568)