Övertagande av bostad vid bodelning

2016-04-12 i Bodelning
FRÅGA
Min mamma (80 år) har nyligen förlorat sin sambo. De flyttade gemensamt in i ett parhus i Örebro där sambon stod för alla bankpapper och köp av hus. Med andra ord står inte mammas namn på några köpepapper. Nu vill avlidne sambons söner "kasta ut" mamma och sälja huset. Kan de göra så?Vänliga hälsningar från dottern
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline.

Din mor har rätt att begära bodelning (8 § SamboL) i och med att samboförhållandet har upphört ( 2 § 1 st 3). Det innebär att man lägger samman vardera sambons s.k. samboegendom, bl.a. fastigheten i fråga, (3 och 5 §§) med avdrag för skulder och att man sedan delar lika på det här (14 §). Det här innebär, förenklat, att din mor har rätt till hälften av fastigheten hon bor i.

I och med att din mor är i behov av bostaden och har bott där tidigare anser jag att hon troligen även har rätt att överta hela fastigheten, under förutsättning att hon tar över den avlidna sambons eventuella lån (16 § 2 st).

Om ni inte kan kan enas vill jag alltså påstå att din mor har rätt att bo kvar, under förutsättning att hon ansöker om bodelning (bodelningsförrättare) i tingsrätten.

Hör gärna av er om ni har fler frågor!

Vänliga hälsningar,

Elias Lundin
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2685)
2020-12-04 Ska en sommarstuga ingå i en bodelning?
2020-12-03 Preskriptionstid på bodelning och åtgärdsförslag när makar är oense
2020-11-30 När är det för sent att begära jämkning av bodelning efter dödsfall?
2020-11-30 När ska bodelningslikviden betalas vid skilsmässa?

Alla besvarade frågor (86940)