Övertagande av bostad

2017-02-11 i Bodelning
FRÅGA
Hej!Jag och min sambo har nyligen separerat. Vi bor för tillfället i en hyresrätt som vi flyttade in i ihop, dock så "skötte hon allting" medans jag arbetade och dylikt. Jag står inte på kontraktet, eller haft en bostadskö här. Min sambo har varit i London för att söka jobb och boende eftersom hon inte vill vara kvar i Sverige, hon har nu boende och arbete i London. Jag har dock för avsikt att stanna. Hon kan tänka sig att hyra ut lgh till mig, med avsikt att kasta ut mig om det inte går bra i London. Hennes möbler osv. skeppas till London senare under veckan. Hon vill dock skriva ett kontrakt mellan bara oss två utan att ta in hyresvärden i det. Idag har hon inget arbete i Sverige medans jag jobbar heltid och står stadigt. Hon vill inte sätta mig på kontraktet eller ge mig lägenheten för om det skulle " skita sig".Läst lite och undrar angående bl.a. bodelning. Hur går jag till väga för att få behålla mitt boende?
SVAR

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Från den dagen då ert samboförhållande upphörde har båda parter 1 år på sig att begära bodelning. Gör man inte det under denna tid har man förlorat sin rätt att begära bodelning. Om du vill dela på er samboegendom föreslås därför att du begär bodelning inom tidsfristen.

Du kan även begära övertagande av bostaden, trots att hon står på kontraktet och har "skött allting". Vissa villkor måste dock vara uppfyllda för att regeln ska kunna tillämpas. En sambos övertagande förutsätter nämligen att denna har störst behov av bostaden och att ett övertagande kan anses skäligt med hänsyn till omständigheterna i övrigt. I de fall samborna varken har eller har haft barn tillsammans krävs det synnerliga skäl för ett sådant övertagande. Som du märker blir det en bedömningsfråga för att fastställa vem som ska få ta över/ha kvar bostaden - en bedömning som jag inte kan göra här och nu.

Hoppas att du känner att du har fått lite mer kött på benen. Vid ytterligare frågor eller funderingar är du välkommen tillbaka till oss på Lawline!

Vänliga hälsningar,

Ni de Keiser
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2841)
2021-08-04 Rätten till att överta bostad vid bodelning enligt sambolagen
2021-08-03 Hur värderas fastighet vid bodelning?
2021-08-03 Hur räknar man ut bodelningslikviden?
2021-08-01 Egendom som träder i stället för annan egendom

Alla besvarade frågor (94627)