Överta sambos hyresrätt vid separation
Hej! Jag är sambo sen 10mån (samtidigt som vi fick barn) med pappan till barnet. Han hade bott i hyresrätten 5 år innan jag flyttade in. Om vi separerar blir jag förmodligen ensam vårdnadshavare. Får jag automatiskt ta över hyreskontraktet eller har han ändå chans att ha det kvar? Vi förvärvade den alltså inte som gemensamt boende.
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!
Eftersom hyresrätten inte skaffades med syftet att ni båda skulle bo där utgör den inte samboegendom, och ska inte ingå i en eventuell bodelning vid separation. Den tillfaller heller inte dig automatiskt bara för att du blir ensam vårdnadshavare. Enligt 22 § sambolagen (https://lagen.nu/2003:376) har den andra sambon rätt att överta hyresrätten, om den sambon bäst behöver bostaden och det kan anses skäligt. Att du bäst behöver den motiveras med att du har vårdnad över barnet. I förarbetena till sambolagen sägs det att det kan ses som oskäligt att överta lägenheten och bohaget om den andre inte har någon annan egendom. I princip betyder det att du får överta lägenheten så länge som din sambo på något sätt kan ordna en ny bostad och inte "lämnas på gatan".
För att du ska kunna överta hyresrätten måste du göra på det sätt som står i 22 § sambolagen. Du måste framföra ditt anspråk på att överta bostaden senast ett år efter separationen (eller inom 3 månader om du flyttar ut temporärt vid separationen). Hade det varit fråga om en bostadsrätt hade du behövt ersätta din sambo för värdet, se 22 § 3 st sambolagen. Men eftersom det är olagligt att ge ersättning för en hyresrätt är utgångspunkten att ingen ersättning ska betalas, men det kan bli annat utfall i domstolen.
För att du ska få rätt till bostaden krävs ett avgörande från domstol enligt 31 § sambolagen. Domstolen kan, om du begär det, ge ett beslut på vem som ska ha rätt att bo i bostaden tills frågan är slutligt avgjord.
Hoppas du fick svar på din fråga, vänligen