Överlåtelse av bostadsrätt utan att ta över lånet

2019-04-24 i Bostadsrätt
FRÅGA
Jag vill ta över min mans del av lägenhet så att jag själ äger hela.Vi har ett jämensamt lån 50/50 hos banken Han vill behålla lånet. Hur ska vi göra,är det möjligt?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Det finns inget som reglerar eller hindrar din man från att ge bort sin andel av bostadsrätten till dig. Vidare finns det inga regler som fastslår att lånet per automatik ska gå över till dig bara för att du fått hans andel av bostadsrätten.
Jag kan även rekommendera dig att ta en titt i ditt kontrakt med bostadsföreningen. Förutsatt att det inte finns något krav där man inte får överlåta bostadsrätten (sådana krav är väldigt ovanliga), så är det bara att skriva under överlåtelsen och underrätta er bostadsrättsförening.

Eftersom det är han som står kvar på lånet behöver ni inte kontakta banken då det fortfarande är han som ska betala. Banken skulle du kontaktat ifall du även ville ta över lånet, då skulle ni behöva bankens godkännande. Men eftersom han ska behålla lånet behöver inte banken kontaktas.

Dock är det så att även när man ger bort bostadsrätten som gåva står den fortfarande kvar som säkerhet för lånet, förutsatt att just den bostadsrätten är säkerheten. Skulle din man av någon anledning inte kunna betala lånet kan banken ta bostadsrätten i anspråk för att lånet ska kunna betalas tillbaka. Vid en sådan situation kommer du man vara tvungen att betala skulden om du vill ha kvar bostadsrätten.

Sammanfattningsvis är det alltså helt lagligt att överlåta en del av bostadsrätten men stå kvar som låntagare.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Masis Vardanian
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bostadsrätt (963)
2019-12-11 Är bostadsrättsföreningar skyldiga att föra register över sina medlemmar?
2019-12-10 Vem ansvarar för vattenledningsskador i en bostadsrätt?
2019-12-09 bostadsrätt i gåva. Konsekvenser?
2019-12-08 Säljarens ansvar för gemensamma utrymmen

Alla besvarade frågor (75542)