Överlåta hyresavtal vad gäller en lokal

2017-12-19 i Hyresrätt
FRÅGA
Min kollega och jag hyr en lokal sedan flera år tillbaka. Vi står för 50/50 på ett hyreskontrakt hos en bostadsrättsförening. Vi har varsin företag inom samma bransch. Hon flyttar nu med sin verksamhet och vill få betalt (för sin överlåtelse av halva hyreskontrakt) från den som är intresserad av att över hennes del av lokalen. Vi har ett muntligt avtal att godkänna varandras hyresgäster.Jag vill vara kvar i lokalen och har ingen möjlighet att köpa ut henne. Jag har ev 1-2 nya personer som jag har samarbete med och som jag kan tänka mig att ta in i lokalen. Ingen av dem har möjlighet att betala in sig.Vilka alternativ finns att lösa situationen? Vilka alternativ har jag som vill fortsätta att hyra lokalen?Fakta: lokal i Vasastan, 100 kvm.
SVAR

Hej,

Tack för att du valt att vända dig till oss på Lawline med din fråga!

Längst ned i svaret finner du mina kontaktuppgifter samt förslag på en tid för telefonmötet som ingår i den tjänst du betalt för.

Din fråga har inget direkt eller klart svar eftersom jag inte har sett ert hyresavtal. Mitt svar här nedan kan framstå som en aning luddigt då svaret till stor del beror hur vad som finns angivet i det hyresavtal som ni tecknat. Eventuella oklarheter reder vi ut vid telefonmötet.

Eftersom hyresavtalet anger att du måste godkänna en ny hyresgäst som köper din kollegas del av avtalet så gäller det – föreslår hon en hyresgäst som du inte vill godkänna så har din kollega heller inte rätt att sälja hyresavtalet till den personen.

Vad gäller generellt för överlåtelse/försäljning av hyresavtal för lokaler så hänger överlåtelsen helt och hållet på hyresvärdens inställning. Vill man överlåta ett hyresavtal så måste man ha ett godkännande från hyresvärden. Detta godkännandet kan antingen finnas reglerat i ert hyresavtal eller så måste din kollega få ett godkännande när hon vill överlåta sin del.

Svaret beror också på bindningstiden och uppsägningstiden på det hyresavtal som ni har just nu gemensamt och om din kollega kan säga upp sin del av avtalet utan att du säger upp din del av avtalet. Mest troligt har ni slutit avtalet för en viss period och då kan din kollega inte säga upp det avtalet hur som helst för att lämna dig ensam kvar i lokalen och kräva dig på att betala hela hyran.

Skulle man överlåta ett hyreskontrakt utan hyresvärdens godkännande så kan hyresavtalet förverkas. Hyresvärden har i princip vetorätt när vid överlåtelser av hyresrätten, men som sagt måste ju även du godkänna en ny hyresgäst för att din kollega ska kunna sälja sin del av hyreskontraktet utan att begå kontraktsbrott.

Om din kollega inte får hyresvärdens godkännande eller ditt godkännande och ändå överlåter hyreskontraktet anses det vara ett avtalsbrott och hyresvärden har då rätt att säga upp hyresavtalet i förtid.

Om din kollega inte hittar någon att överlåta hyreskontraktet till som du och hyresvärden godkänner kan hon mest troligt inte bara lämna lokalen och låta dig själv stå på hyreskontraktet så att du blir betalningsansvarig för hela hyreskostnaden. Huruvida din kollega kan göra detta beror på vad som finns reglerat i hyresavtalet.

Skulle din kollega ansöka om hyresvärdens samtycke och hyresvärden antingen nekar ett godkännande utan skälig anledning eller om hyresvärden inte ger besked inom 3 veckor så har hyresgästen i normala fall rätt att säga upp hyresavtalet. Eftersom ni hyr lokalen tillsammans, 50/50, kan din kollega inte säga upp hyresavtalet utan att du också gör det. Därav sitter du i en ganska skyddad situation och det ska mycket till för att du ska bli lämnad själv i lokalen och behöva betala hela hyran själv. Din kollega kan inte lämna dig i sticket eftersom ni hyr den gemensamt.

Hoppas du har fått svar på din fråga!

Förslagsvis tar vi telefonmötet nu på torsdag 21/12 kl 15:30. Kan du inte denna tiden får du hemskt gärna kontakta mig på cornelia.najafi@lawline.se så hittar vi en ny tid som fungerar för oss båda. Hör jag inget från dig till dess antar jag att du kan den tiden och jag slår dig i så fall en signal då. Innan mötet får du gärna maila mig med e

Allt gott!

Mvh,

Cornelia Najafi
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2108)
2021-12-01 Rökning i lägenhet och på uteplats
2021-12-01 Vad kan man göra åt störande grannar i en hyresrätt?
2021-12-01 What damages a tennant is obligated to compensate
2021-11-30 Vilka rättigheter har man som hyresgäst vid en badrumsrenovering?

Alla besvarade frågor (97596)