Övergiven egendom på annan fastighets mark

2017-07-31 i Avtal
FRÅGA
HejJag äger sedan tolv år en fastighet i skärgården. Vid köpet hade en granne en gammal träbåt liggande på land på marken som tillhör fastigheten. Denna granne har inte rört båten under de 12 år som förflutit och den ligger fortfarande kvar på samma plats och förfaller.Jag undrar vad jag har för olika alternativ att hantera båten? Grannen har hittills inte visat något intresse av att ta hand om den.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Först och främst rekommenderar jag att du kontaktar grannen angående båten och ber denne flytta på den från er mark. Om grannen inte svarar på dina försök att kontakta denne så bör det absolut inte vara några problem att flytta bort båten från er egendom. I det här fallet är det latinska begreppet res derelicta tillämpbart, det betyder övergiven egendom och används när en ägare frivilligt överger sin egendom.

För att sammanfatta så rekommenderar jag att du dokumenterar dina försök att kontakta ägaren till båten (ifall ägaren sen påstår att du inte kontaktat denne), för att sedan flytta på båten om nu ägaren inte vill ha den eller låta ägaren hämta den om denne vill ha den. Det är dom lättaste handlingsalternativen i mitt tycke.

Jag hoppas att jag lyckats besvara din fråga och önskar dig lycka till!

Mvh,

Stefan Blomqvist
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1518)
2021-07-31 Vad gäller vid muntliga avtal?
2021-07-31 Droppshipping och avtal
2021-07-31 Avtal för inneboende
2021-07-31 Måste räntan betalas trots att ingen räkning inkommit?

Alla besvarade frågor (94568)