Oskäliga medlemsvillkor i bostadsrättsföreningar

2017-08-18 i Föreningar
FRÅGA
Hej,Kan en Bostadsrättsförening skriva in i sina stadgar att grannkommuners innevånare ej är berättigade att köpa bostadsrätt och vägras att bli medlemmar??
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Du hittar de regler som gäller för bostadsrättsföreningar främst i bostadsrättslagen. Enligt 2 kap. 1 § bostadsrättslagen så ska de villkor för att bli medlem i föreningen finnas i stadgarna och dessa avgör då om man har rätt att bli medlem eller inte. Bostadsrättsföreningen kan dock inte sätta upp vilka villkor som helst utan det finns begränsningar i 2 kap. 2§ bostadsrättslagen. Exempel på detta är att en lägsta inkomst inte får ställas som krav för inträde i föreningen.

Det finns inget uttryckt förbud i lagen mot att ställa krav på vilken kommun den sökande medlemmen ska komma ifrån. Dock finns ett krav på att villkoret inte får vara oskäligt mot den som vill vinna inträde i föreningen enligt 2 kap 2 § bostadsrättslagen. Villkor som är sakligt motiverade utifrån föreningens ändamål är dock tillåtna. Detta kan vara att endast anställda på ett visst företag får bli medlemmar i en bostadsrättsförening för att säkerställa att det finns bostäder för de som rekryteras till ett visst företag.

Ett villkor om att personer från grannkommunerna inte har rätt att bli medlemmar i en bostadsrättsförening lär dock inte ha någon rättslig verkan då det inte lär vara sakligt motiverade utifrån föreningens ändamål. Jag har dock inte alla omständigheter i detta fall för att kunna svara helt säkert.

Hoppas du fick svar på din fråga!
Med vänliga hälsningar,

Marcus Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Föreningar (524)
2021-07-26 Ska revisorn revidera verksamhets-berättelsen i en förening?
2021-07-22 Krävs föreningens godkännande för att bo i min förälders lägenhet?
2021-07-21 kan medlem i valberedning också vara firmatecknare?
2021-07-19 Behöver en ideell förening registreras?

Alla besvarade frågor (94568)