Orubbat bo

FRÅGA
Hur fungerar begreppet orubbat bo? MVH
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Orubbat bo, även benämnt oskiftat bo, är ett gammalt uttryck som innebär att den efterlevande maken får behålla den först avlidne makens totala kvarlåtenskap.

Är makarna gifta och har gemensamma barn kommer den efterlevande maken att ärva kvarlåtenskapen med fri förfoganderätt och sitta i s.k orubbat bo. För gemensamma barn inträder nämligen rätten till arv först när båda makarna har avlidit (jfr 3 kap. 1 § första stycket ärvdabalken). Fri förfoganderätt innebär att den efterlevande maken fritt får disponera över egendom. Det är emellertid inte tillåtet att skänka bort en större del av arvet i gåva eller testamentera bort egendomen.

Finns det särkullbarn inblandade behöver makarna däremot upprätta ett testamente för att den efterlevande maken ska kunna sitta i ett orubbat bo. Särkullbarn har rätt att få ut sin laglott vid den första avlidne makens frånfälle enligt lag (3 kap. 1 § första stycket ärvdabalken). I testamentet skriver man då en önskan om att särkullbarnet ska vänta med att begära ut sitt arv. Godkänner särkullbarnet det här och inte kräver ut sin laglott kan den efterlevande maken sitta i orubbat bo.

Önskar dig en fortsatt trevlig dag!

Med vänlig hälsning

Mellin Sahin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (962)
2021-09-09 Omfattas sambor av "svågerlag" i 10:4 ärvdabalken?
2021-09-08 Vem ärver om arvingar saknas i England? Sanning eller bedrägeri?
2021-09-03 Hur mycket måste en dödsbodelägare betala för att lösa ut andra dödsbodelägare vid arv av fastighet?
2021-08-31 Anhörig avliden utomlands

Alla besvarade frågor (95720)