Orosanmälan för att inte ha sökt till gymnasiet (gymnasieskyldighet)

FRÅGA
hej jag har fått en orosanmälan om min son som är 17 år..orosanmälan gäller att min son ej går i gymnasiet..han ville ej börja på gymnasiet utan vill åka utomlands i några månader..han ansökte ej att komma in på nån gymnasie utbildning..den som har gjort anmälan är kommunens gymnasie handläggare..kam man verkligen göra 4en orosanmälan om detta? jag menar det är ingen skolplikt att gå i gymnasiet..kan detta verkligen vara rätt....mvh
SVAR

Hej

Tack för att du vänder dig till Lawline!

Socialstyrelsen rekommenderar alla att göra en orosanmälan till socialnämnden vid misstankar om att ett barn far illa. Offentligt anställd, såsom kommunens gymnasiehandläggare, och andra som arbetar med barn och ungdomar är skyldiga att genast anmäla om de i sitt arbete misstänker att ett barn far illa. Regeringen har föreslagit en skyldighet för alla barn att påbörja gymnasiet, men lagarna ska enligt förslaget börja gälla från och med nästa år (sida 67 och 68 i regeringens förslag om ändring av skolreglerna se här). Det finns alltså ingen skyldighet att studera på gymnasiet idag. Du bör därför kontakta socialnämnden för att reda ut eventuella frågetecken.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Bästa hälsningar

Ahmet Ercin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Skola och utbildning (362)
2021-09-15 Betydelse av att skolans app äger materialet
2021-08-31 Hjälp med skolarbete
2021-08-29 Har jag rätt att ta del av betyg som utfärdats av en kommunal eller privat gymnasieskola?
2021-08-28 Jag vill anmäla min sons skola - Hur går jag tillväga?

Alla besvarade frågor (95699)