Omfattas domar från svenska domstolar av offentlighetsprincipen?

Hej! När jag var liten hade mina föräldrar en boendetvist om mig, och jag fick höra att jag har rätt till att få läsa/ta del av alla dokument och handlingar från denna boendetvist efter att jag fyllt 18. Jag är 20 år gammal nu och vill gärna få tillgång till bland annat vittnesmål från boendetvisten. Vart ska jag vända mig?

Lawline svarar

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Jag tolkar det som att din fråga rör hur du tar del av en dom som berör en vårdnadstvist.

Alla svenska medborgare har rätt att ta del av allmänna handlingar vilket även kallas för offentlighetsprincipen. I princip innebär den att alla dokument som skapas, inkommer och skickas från svenska myndigheter utgör handlingar som allmänheten har rätt att ta del av, se 2 kap 1 § i tryckfrihetsförordningen (TF). En vårdnadstvist i Sverige avgörs av allmän domstol vilket också är en myndighet som lyder under Sveriges riksdag. Domen har därmed skapats vid en behörig tingsrätt och i regel är det därför möjligt att begära ut handlingen från rätten, se 2 kap 7 § TF.

Rätten till att ta del av domar kan emellertid begränsas genom offentlighets- och sekretesslagen (OSL). Det måste emellertid föreligga väldigt allvarliga omständigheter för att sekretessbelägga ett domslut och det förekommer ytterst sällan, se 43:8 OSL.

Det enklaste sättet du kan ta del av domen är att skicka ett mail till den tingsrätt som handla målet som därefter kommer att skicka ut den till dig inom kort. Vanligtvis räcker det med att du anger namnen på parterna i målet.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Offentlig rätt och Offentlighetsprincipen? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo