Omfattar skadeståndsskyldighet senare uppkomna skador?

2017-04-14 i SKADESTÅNDSRÄTT
FRÅGA
Hejsan,råkade stöta till en tjejkompis iPhone 6 så den åkte i golvet och glaset gick sönder. Sa till henne att jag ska betala för att byta ut glaset. Innan detta är gjort så har hon tappat den igen och då har hela displayen gått sönder istället. Och nu vill hon att jag betalar hälften av kostnaden för att byta ut displayen istället (4000kr) att bara byta ut glaset kostar runt 800 kr. Gör jag något lagbrott ifall jag vägrar att betala skadorna som uppstått i efterhand?Ha det gott
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Skadeståndsskyldighet föreligger när man har orsakat person- eller sakskada med uppsåt eller oaktsamhet, 2:1 Skadeståndslag (SKL). Du har genom oaktsamhet skadat en persons telefon och hon har därmed rätt till viss ersättning. Eftersom telefonen skadades delvis ligger det närmast till hands att ersätta reparationskostnad och eventuell värdeminskning, 5:7 SKL.

Din skyldighet omfattar endast den reparationskostnad och eventuella värdeminskning som uppkommit på grund av ditt handlande. Du behöver alltså endast ersätta reparationskostnad för displayen (800 kr), och inte reparationskostnader för att hon tappade telefonen senare.

Med vänlig hälsning,

Hanna Lindsten
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (655)
2021-07-15 Behöver en skadereglerare uppge sitt efternamn till en kund?
2021-06-30 Har jag rätt till patientskadeersättning?
2021-06-29 Skadestånd vid beslag.
2021-06-28 skadeståndsbeloppets storlek för personskador till följd av personskador

Alla besvarade frågor (94175)