Om utmätningsbar egendom
Hej!
Jag undrar om beneficiereglerna i utsökningsbalken är tillämpliga på egendom som utmätningsgäldenären enligt ett överlåtelseavtal har sålt till annan? Och hur går i så fall denna tillämpning till i praktiken?
Lawline svarar
Hej och tack för din fråga!
Att egendomen tillhör gäldenären och att den inte hör till dennes beneficium är endast några av de villkor som måste uppfyllas för att den skall anses utmätningsbar. Jämte dessa villkor finns även kravet på att den är överlåtbar (exempelvis en fordran på framtida lön är inte överlåtbar), att den har ett förmögenhetsvärde som ger ett överskott varav utmätningen blir försvarlig, och att den inte är en del av en ekonomisk enhet (exempelvis en motor i en bil är inte utmätningsbar i sig själv). Om alla fem villkor är uppfyllda så anses egendomen vara utmätningsbar. Detta framgår av Utsökningsbalk (1981:774) 4:3, 4:6, 4:17, 5:1-4 och rättspraxis. Med andra ord, om egendomen exempelvis inte anses tillhöra gäldenären så aktualiseras inte beneficiereglerna, och den anses därför inte utmätningsbar. Likaledes kan egendom anses tillhöra gäldenären men inte vara utmätningsbar med hänseende till att den anses höra till gäldenärens beneficium.
Jag förutsätter att det rör sig om lös egendom, alltså inte fastighet. Som utgångspunkt har kronofogdemyndigheten att visa att egendomen tillhör gäldenären (Utsökningsbalk 4:17). Eftersom gäldenären har sålt egendomen så tillhör den inte längre honom. Om egendomen dock fortfarande finns kvar i gäldenärens besittning, d.v.s. köparen har ännu inte hämtat egendomen eller fått exklusiv tillgång till den, så ska egendomen presumeras tillhöra gäldenären om det inte framgår att den tillhör någon annan (Utsökningsbalk 4:18 första stycket). I ett sådant läge övergår bevisbördan till gäldenären och köparen att visa på att egendomen nu tillhör köparen. Om överlåtelseavtalet är skriftligt så torde det dock vara en enkel sak att bevisa.
Med vänlig hälsning