Om man falskeligen blir polisanmäld för brott

2017-06-12 i Övriga brott
FRÅGA
Om jag blir anmälda av mitt ex . Om han säger att jag skulle ha med ett inbrott å göra hos hans nya tjej fast jag e oskyldig å inte ens har med saken å göra . Kan dom ändå anmäla mig för det brott bara för å jävlas med mig ? Kan dom göra så verkligen? Och kan jag i så fall göra en mot anmälan mot dom... vad kan hända å vad hjälper det mig alls ....?
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Vem som helst kan polisanmäla om man misstänker att ett brott har begåtts. Om ditt ex och hans partner vet att du inte har begått brottet och de anmäler dig trots vetskap om att du är oskyldig kan de göra sig skyldiga till falsk angivelse, eller den ringare formen obefogad angivelse enligt 15 kap. 6 § Brottsbalken. I det fall de anmäler dig är det svårt att säga om det hjälper dig att du anmäler tillbaka, kanske uppdagas det för polisen att de gjort en falsk angivelse och då kan polisen utreda detta utan att du anmält dem.

Med vänliga hälsningar

Hanna Lindsten
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övriga brott (983)
2021-08-02 Vad är en pornografisk bild?
2021-07-31 Vass eller brott mot knivlagen
2021-07-30 Får man bära kniv på jobbet?
2021-07-30 Böter för hög musik sedan 1 juli- gäller det även hög musik från grannar?

Alla besvarade frågor (94628)