Om fel i leverans av tidning och vem kraven kan riktas emot

2017-08-08 i Avtal
FRÅGA
är det Tidningsbärarna eller SvD som jag skall vända mig till och klaga över att den årsprenumeration som tecknats för min man på ett särskilt boende i Lund inte fungerar?alltför ofta får han inte sin tidning med problem dels för honom, rullstolsbunden, dels för vårdpersonalen som skall kontakta tidningsbärarna, dels för mig, när institutionen kört fast. Många, många timmar har gått åt och det enda som händer är att prenumerationen förlängs. Men det bryter inte min mans isolering!Avtalet är ju att tidningen skall levereras varje dag den trycks.SvD hävdar att de inte kan sätta ut hans namn på tidningen eftersom tidningen trycks i Göteborg. Kan det anges som skäl?Skall vårdpersonal behöva agera tidningsbärare?
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Eftersom avtalet om årsprenumeration är gjort med SvD är det dem du ska vända dig till. Tidningsbärarna har ju inte du något avtal med och därför har du inte heller någon rätt att kräva något från dem. Ifall felet ligger hos tidningsbärarna ställs kraven på dem istället av SvD (som har ett avtal med tidningsbärarna).

Det är svårt att förstå var problemet ligger utifrån din fråga. Men oavsett ska du kunna vända dig till SvD som genom ert avtal har en skyldighet att leverera tidningen mot din skyldighet att betala för tidningen.

Dock är det så att ifall tidningen kommer till rätt adress (boendet) men inte just till din man kan inte SvD längre skyllas på. Då är det snarare vårdpersonalen som ska se till att rätt person får rätt tidning. Men var leveransproblemet uppstår går inte riktigt att utläsa ur din fråga.

Avtalsbrott leder till påföljder
Om tidningen inte levereras, och felet ligger hos SvD eller tidningsbärarna (alltså att tidningen inte levererats till boendet), är det ett avtalsbrott från SvD:s sida. Ett sådant avtalsbrott leder till att du har rätt att kräva påföljder enligt reglerna i konsumentköplagen.

Slutsats
Min slutsats blir i alla fall att alla problem ni har med er årsprenumeration måste gå genom er avtalspartner, SvD.

Om du känner dig i behov av fortsatt råder jag dig att kontakta en jurist här på Lawline som kan hjälpa dig att få rätt i din sak.

Jag hoppas att mitt svar har varit till hjälp!
Med vänlig hälsning,

Jonas Wester
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1518)
2021-07-31 Vad gäller vid muntliga avtal?
2021-07-31 Droppshipping och avtal
2021-07-31 Avtal för inneboende
2021-07-31 Måste räntan betalas trots att ingen räkning inkommit?

Alla besvarade frågor (94564)