Om ens make står som enskild ägare på fastighet?

2020-06-21 i Bodelning
FRÅGA
Min make köpte ett radhus innan vi gifte oss och står som ensam ägare. Vad bör vi göra, vi har inga gemensamma barn men vi har båda särkullebarn
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Huvudregeln är att det inte spelar någon roll vem som står som lagfaren ägare till fastigheten, all egendom som ni makar äger, gemensamt eller individuellt blir giftorättsgods (bådas egendom) eftersom ni är gifta, 7:1 ÄktB Du nämner inte att ni har skrivit något avtal om att radhuset är enskild egendom. Egendom kan göras till enskild egendom genom äktenskapsförord som ni båda skrivit på eller genom att de pengar din make köpte huset för, har han fått genom gåva eller arv där gåvogivaren/ eller den avlidne uttryckligen skrev att pengarna ska vara din makes enskilda egendom.

Så vad ni ska göra beror på vad ni vill få för utfall, gör ni inget nu så kommer din makes radhus att räknas som er gemensamma egendom, och då kommer alla särkullbarn få ta lika del av dess värde. Skriver ni äktenskapsförord om att radhuset ska bli enskild egendom kommer egendomen inte att ingå vid bodelningen vid skilsmässa eller vid en makens bortgång, och därmed inte tillfalla dina barn utan endast hans.

Hoppas detta var svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Jessica Sarhede
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?