Om det är tillåtet att köpa produkter för att sedan sälja dem vidare

2017-02-22 i Immaterialrätt
FRÅGA
Är det lagligt att köpa t.ex. en lotion, hudolja eller liknande produkt av ett märke och sedan sälja det vidare på en egen hemsida uppdelat i mindre portioner? Och i så fall, måste man skriva ut exakt vilket märke och innehållsförteckning?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Intrång i immateriella rättigheter
Utgångspunkten är att det inte är okej att köpa andras produkter för att sedan sälja de vidare, såvida inte tillstånd för detta har givits av leverantören. Skulle du sälja produkterna vidare utan detta tillstånd skulle du riskera att göra intrång i leverantörens immateriella rättigheter, exempelvis i dess varumärkesrätt. Det är nämligen endast rättighetshavaren som har rätt att sprida sina produkter och de rättigheter som kan hänföras till dem.

Vad du kan göra
Min rekommendation är att du kontaktar företaget vars produkter du vill sälja och föreslå att du vill inleda ett samarbete.

________________________________________________________________________________________________________
Återkom gärna i kommentarsfältet om du anser att situationen fortfarande är oklar. Får du ytterligare juridiska funderingar är du välkommen tillbaka till Lawline!

Med vänlig hälsning,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Immaterialrätt (1017)
2021-09-20 Upphovsrätt för videospel
2021-09-20 Är det lagligt att sälja ett fotografi jag tagit på en nintendo gameboy om jag retuscherar bort loggan?
2021-09-12 Skildra kända varumärken på egna konstverk till försäljning
2021-09-06 Vad gäller kring företagsnamn?

Alla besvarade frågor (95792)