Om det är tillåtet att köpa produkter för att sedan sälja dem vidare

Är det lagligt att köpa t.ex. en lotion, hudolja eller liknande produkt av ett märke och sedan sälja det vidare på en egen hemsida uppdelat i mindre portioner? Och i så fall, måste man skriva ut exakt vilket märke och innehållsförteckning?

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Intrång i immateriella rättigheter
Utgångspunkten är att det inte är okej att köpa andras produkter för att sedan sälja de vidare, såvida inte tillstånd för detta har givits av leverantören. Skulle du sälja produkterna vidare utan detta tillstånd skulle du riskera att göra intrång i leverantörens immateriella rättigheter, exempelvis i dess varumärkesrätt. Det är nämligen endast rättighetshavaren som har rätt att sprida sina produkter och de rättigheter som kan hänföras till dem.

Vad du kan göra
Min rekommendation är att du kontaktar företaget vars produkter du vill sälja och föreslå att du vill inleda ett samarbete.

________________________________________________________________________________________________________
Återkom gärna i kommentarsfältet om du anser att situationen fortfarande är oklar. Får du ytterligare juridiska funderingar är du välkommen tillbaka till Lawline!

Med vänlig hälsning,

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Kommersiell rätt och Immaterialrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000