Olaga hot och misshandel - kan min hyresvärd vräka min kriminella granne?
Hej.
Jag bor sedan december 2017 i en förstahandslägenhet i Göteborg. För 1,5 månad sedan ringde jag till polisen då jag hörde dödshot, skrik, gråt och möbler (eller liknande) som slängdes runt i lägenheten under. Jag hörde också en kvinna som var mycket ledsen och rädd. Polisen kom och det har sedan dess varit lugnt. Detta har hänt förut men jag har ignorerat detta.
Igår fick jag brev av tingsrätten om att min granne är häktad för Misshandel och Olaga hot. Nu har jag blivit kallad till huvudrättegång för att vittna. Detta är då obligatoriskt.
Jag känner att min situation, där jag mot min så tydligt aggressiva granne måste vittna, är ohållbar. Jag är rädd och orolig för att jag ska råka illa ut.
Till min fråga - vad kan jag få för hjälp i detta läge? Kan jag få hjälp med ny lägenhet eller kan min granne bli vräkt? Jag är så tacksam för hjälp och svar då jag är livrädd för tillfället.
Tack på förhand!
Lawline svarar
Hej, kul att du valt att vända dig till oss på Lawline för att få svar på din fråga!
Hyresvärden får vräka hyresgästen om denne allvarlig stör sina grannar
Du kan inte kräva att din hyresvärd ska hjälpa dig med att hitta en ny bostad. Däremot kan du höra av dig till din hyresvärd och tala om hur din situation ser ut. En hyresvärd har rätt att säga upp ett hyresavtal om hyresgästen allvarligt stör sina grannar, se 12 kap. 25 § 1 stycket 1 meningen jordabalken.
Vanligtvis får vräkning ske först efter att hyresgästen getts möjlighet att rätta sig och socialnämnden informerats
Vanligtvis får uppsägning ske först efter att hyresvärden hört av sig till den störande hyresgästen och bett denne att omedelbart rätta sig. Samtidigt ska hyresvärden underrätta socialnämnden om situationen. Rättar sig inte hyresgästen – har hyresvärden rätt att säga upp hyresavtalet med omedelbar verkan (d.v.s. utan uppsägningstid på tre månader, vilket annars är det vanliga), se 12 kap. 25 § 2 stycket, 12 kap. 6 § 1 stycket och 12 kap. 42 § 1 stycket 6 punkten jordabalken.
Rättelse behöver inte inväntas och socialnämnden kan informeras om uppsägning i efterhand ifall störningen varit "särskilt allvarlig"
Enligt praxis har det ansetts vara en "särskilt allvarlig störning" när en hyresgäst misshandlat eller hotat en annan hyresgäst. I ditt fall har, vad jag förstått, hyresgästen inte misshandlat en annan hyresgäst utan en utomstående kvinna. Även om misshandeln varit gentemot en utomstående, torde situationen du nämner, vara sådan att den juridiskt definieras som en "särskilt allvarlig störning." Vid en "särskilt allvarlig störning" har hyresvärden rätt att säga upp hyresavtalet med grannen omedelbart. Socialtjänsten kan underrättas i efterhand. Någon rättelse från hyresgästen behöver inte inväntas, se 12 kap. 42 § 4 stycket jordabalken.
Hyresvärden kan vilja vänta med vräkningen till dess att domstolen fastställt att din granne gjort sig skyldig till olaga hot och misshandel
Antagligen vet din hyresvärd redan om att det pågår en rättsprocess om ansvar för misshandel och olaga hot gentemot en av dennes hyresgäster. Att ansvarsfrågan för misshandeln inte är avgjord än kan vara en omständighet som gör att hyresvärden avvaktar med att säga upp hyresgästen på grund av "särskilt allvarlig störning"; till dess att domstolen har meddelat en dom och domen har vunnit laga kraft. I sådana här mål brukar domstolen meddela en dom ca 2-3 veckor efter dagen för huvudförhandling. Domen vinner laga kraft (d.v.s. går inte att överklaga till en högre instans) 3 veckor efter dagen då domslutet meddelades. Du kan alltså räkna med att din hyresgäst kommer bli kvar i huset i vart fall 6 veckor till; efter dagen för huvudförhandling.
Tips!
När du kommer till tingsrätten för att vittna bör du skriva upp målnumret på det ärende du är inblandade i. I tingsrätten finns flera TV-skärmar som informerar om i vilken sal dagens förhandlingar ska hållas. I anslutning till denna information står också vad ärendet som ska avhandlas i varje sal har för målnummer. Har du koll på vilket målnummer ditt ärende har kan du ringa till tingsrätten 2-3 veckor efter dagen för huvudförhandling och be att få ta del av domslutet. Domen är offentlig så även din hyresvärd har rätt att ta del av den. Om domslutet säger att din granne är skyldig borde alltså hyresvärden ha en giltig anledning att omedelbart vräka din granne. Domslutet är dock inte definitivt förrän 3 veckor till förflutit; eftersom din granne har möjlighet att överklaga.
Skyldigheten att vittna
När det gäller din skyldighet att vittna kan du alltid ringa till tingsrätten och ställa frågor om du känner dig rädd och orolig. Tycker du att det känns riktigt obehagligt bör du i din kontakt med tingsrätten höra om det är möjligt att du hörs via videolänk. I sådana fall behöver du inte närvara i rättegångssalen. Du kan då sitta i ett "grupprum" och bli förhörd där istället för i rättssalen där din granne och den som blivit misshandlad sitter. I grupprummet blir du filmad och filmen visas upp för de som sitter i rättssalen. För dig som vittne kanske det känns lättare att prata utan grannens närvaro.
När du väl är på plats i tingsrätten brukar det alltid finnas vittnesstödjare där. Deras uppgift är att stötta dig, berätta för sig vad som komma skall och svara på dina frågor.
En liten tröst
I slutet av din vittnesberättelse kommer domaren i mitten (rådmannen) att fråga dig om du haft några kostnader för att infinna dig. Har du tagit ledigt från jobbet kan du få upp till 700 kronor i ersättning. Har du haft resekostnader och eventuella parkeringskostnader får du dessa utgifter ersatta också.
Sammanfattning
Utifrån vad praxis säger borde en granne som misshandlar eller olagligt hotar någon vara ett sådant beteende som "särskilt allvarligt" stör andra hyresgäster. När det rent juridiskt står klart att grannen gjort sig skyldig till brotten kan hyresvärden med omedelbar verkan säga upp grannen. Hyresvärden har ingen skyldighet att hjälpa dig med ny bostad om du väljer att flytta på eget initiativ på grund av obehag. Känner du dig orolig i vittnessituationen kan du alltid ringa till tingsrätten och be om råd. Du kan även fråga om det finns möjlighet att höras via videolänk. På huvudförhandlingsdagen finns även vittnesstödjare på plats i tingsrätten som hjälper och stöttar dig. Du har rätt att få ersättning för utebliven arbetsinkomst och resekostnader som uppstått med anledning av att du uppfyller vittnesplikten.
Hoppas du fick svar på dina frågor!
Med vänlig hälsning,