Ogiltig andrahands- uthyrning

2017-08-29 i Hyresavtal
FRÅGA
Om jag hyr i andrahand med ett kontakt, Icke godkänt av hyresvärden. Kan då förstahandskontrakt gästen sparka ut mig med att byta lås till lägenheten efter 1 mån. Hen har blivit vräkt! I sin tur pga att hen hyrt ut svart. Hen blir av med sitt kontrakt om två månader enligt bovärdenMvh E N
SVAR

Hej! Tack för att du hör av dig till Lawline med din fråga!

Besittningsskydd
Först och främst så måste jag säga att det låter som en hemskt jobbig situation. När man hyr som andrahands- hyresgäst har man tyvärr mycket färre rättigheter än om man skulle vara förstahands- hyresgäst. Bland annat så har du inte rätt till det s.k. besittningsskyddet förens efter två år och då gäller det endast mot förstahandshyresgästen. Ett besittningsskydd innebär att man som hyresgäst har rätt att bo kvar i lägenheten även om hyresgästen vill säga upp avtalet. Tyvärr så kan då den person som du hyr av säga upp avtalet om hen vill/ måste.

Uppsägningstid
Att hyra ut en lägenhet i andra hand utan tillåtelse innebär att lägenheten anses förverkad. När en en hyreslägenhet är förverkad så har man som hyresgäst inte rätt till uppsägningstid som i vanliga fall tillkommer när en part säger upp ett hyresavtal. För lagrum, klicka här.

Jag får önska dig ett stort lycka till med allt!

Vänligen,

Elin Gustavsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1589)
2021-07-30 Går det att säga upp bostadsrätt?
2021-07-29 Fråga om besittningsskydd vid uthyrning av privatbostad
2021-07-28 Behöver ens partner stå på hyreskontraktet för att få bo med en?
2021-07-28 Tidsbestämt hyresavtal gällande privatbostad - uppsägningstid

Alla besvarade frågor (94588)