Ni ska betala bodelningsförrättaren med lika mycket var

2019-08-23 i Bodelning
FRÅGA
Min man och jag ligger i skilsmässa, inget äktenskapsförord, jag tjänar mer och äger mer. Han vill ha bodelning, men vill inte betala juristens arvode. Tycker att han tjänar mindre. Men däremot drar han ut på hela processen och begär mer tid och överklagar. Så han drar ju med flit upp räkningarna. Men drar man av det på slutet? ...från det som tillfaller honom i slutet? Det är väl inte meningen att fylla den enes fickor, utan att ha en rättvis process för båda?
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Relevanta regler finns i äktenskapsbalken.

Jag antar att den jurist du skriver om är er bodelningsförrättare (alltså en person som ska utföra bodelningen mellan er, utsedd av tingsrätten om ni ex. inte kan enas) (17 kap. 1 § ÄktB). Bodelningsförrättarens arvode ska betalas med hälften var av makarna (17 kap. 7 § andra stycket ÄktB). Om den ena maken har orsakat ökade kostnader genom försummelse eller vårdslöshet kan bodelningsförrättaren bestämma att den maken ska betala mer, exempelvis genom att försöka dra ut på tiden (17 kap. 7 § ÄktB).

Förutsatt att det är en bodelningsförrättare som ni har, är utgångspunkten att ni ska betala 50/50, men förrättaren kan ev. besluta att din make ska stå för mer om han försöker driva upp kostnaderna.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Cornelia Hansen
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå 036 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-24 01:46
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2300)
2019-09-22 Innebörd av att egendom ska vara enskild egendom vid erhållande genom arv eller testamente
2019-09-22 Före detta makes rätt till sådant som köptes in efter brytdagen
2019-09-19 Räknas bohag från tiden innan äktenskapet med i bodelningen?
2019-09-16 Kan vi återta bodelning som gjorts under äktenskapet?

Alla besvarade frågor (72982)