Narkotikabrott utan kännedom om innehav

2017-10-29 i Narkotikabrott
FRÅGA
Om två personer blivit misstänkt för grov narkotika brott, och en av de innehaft narkotika i bolaget utan den andra personens kännedom. Kan den som inte haft någon kännedom bli dömd?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Denna fråga är reglerad i narkotikastrafflagen (NsL) (här). I 1 § NsL anges det att för att en person ska bli dömd för narkotikabrott behöver personen ha begått någon av de förbjudna narkotikagärningarna med uppsåt. Det innebär för att en person ska bli dömd enligt 1 § NsL behöver den personen som lägst ha ett likgiltighetsuppsåt till den förbjudna gärningen. Med ett likgiltighetsuppsåt till t.ex huruvida ett visst preparat är narkotika innebär att personen förstår att det finns en mycket hög sannolikhet att preparatet är narkotika men är likgiltig inför detta faktum. Gärningsmannen måste därmed uppfattat att det finns en risk att t.ex ett visst preparat är att anse som narkotika. I ditt fall var personen helt ovetande vilket innebär att även om det rör sig om ett innehav av narkotika enligt 1 § 6 p. i NsL så är det inte uppsåtligt vilket därmed inte är straffbart enligt bestämmelsen.

I 3 § NsL finns en reglering som även förbjuder vissa handlingar med narkotika som sker av grov oaktsamhet. Det är dock endast 1 § 1-5 p. som är förbjudna vilket innebär att även om personen hade varit grov oaktsam hade han inte kunna bli dömd.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Jakob Perä
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Narkotikabrott (549)
2021-09-12 Permission en månad efter grovt narkotikabrott?
2021-09-03 Varför får man inte ta droger när vi har demokrati i Sverige?
2021-08-31 Kan polisen konfiskera industrihampa?
2021-08-30 Är det lagligt att odla industrihampa inomhus?

Alla besvarade frågor (95865)