När ska man lösa ut någon från egendom vid skilsmässa när bara den ena parten vill skiljas?

2017-09-26 i Bodelning
FRÅGA
min fru flyttade från mig 20150601,och vill skiljas,men inte jag. Jag bor kvar i huset. Har alltså betalt lånen själv i drygt 2 år. Vi gifte oss 2002. Huset köpte jag 1989. Från när ska jag lösa ut henne?
SVAR

Hej tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga!
Svaret på detta finns att hitta i äktenskapsbalken, här, och det är denna lag jag utgår ifrån.

Gällande huset så ses det som giftorättsgods. Med detta menas all egendom som ska ingå när ni delar upp era egendomar. Att dela upp egendomen betyder att ni gör en så kallad bodelning. I denna ingår all egendom som ni har utom samt egendom där det står i testamente, gåva, äktenskapsförord eller liknande att egendomen ska vara enskild och då bara tillhöra den ena av er.
Om du är intresserad av var i äktenskapsbalken du hittar det som står i detta stycke så är det i 7 kapitlet 1 § (här), 7 kapitlet 2 § (här) samt 9 kapitlet 1 § (här).

Eftersom huset ingår i bodelningen så ska du alltså lösa ut din fru med hälften av vad huset är värt om det är du som får ha kvar huset. Detta ska du göra när skilsmässan har gått igenom och bodelningen ska ske. Detta står i 9 kapitlet 4 § här.

Eftersom det bara är din fru som vill skilja sig så kommer ni att ha en betänketid på 6 månader från och med den dag då din fru ansöker om skilsmässa. Efter denna betänketid kommer skilsmässan att gå igenom och då ska bodelningen också göras.
Om du är intresserad av att läsa även denna bestämmelse så finns den i 5 kapitlet 2 § (här).

Hoppas du fick svar på din fråga. Du får gärna återkomma om något känns oklart.
Med vänlig hälsning

Hanna Gustafsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2838)
2021-08-01 Egendom som träder i stället för annan egendom
2021-08-01 Vad ingår i bodelningen?
2021-07-31 Påverkas den kritiska tidpunkten vid skilsmässa av betänketid?
2021-07-31 Finns det kvar en giftorätt om man inte genomför en bodelning efter skilsmässa?

Alla besvarade frågor (94587)