När ska man göra en orosanmälan?

2017-10-05 i Barnrätt
FRÅGA
En pappa får inte träffa sina barn utan att ex fruns föräldrar är med. Ex frun säger att barnen är rädda. Vilket många sett ej stämmer. Barnen får bara höra negativt om pappan. Barnen är nio och sju. Bör man göra en orosanmälan. Mamman har av någon anledning ensam vårdnad. Tacksam för svar. Orolig bekant
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Var och en som får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa bör anmäla detta till socialnämnden (14 kap 1c § socialtjänstlagen). Det kan dels handla om situationer med missförhållanden i hemmet och dels om situationer där fara för barnets hälsa och utveckling ligger utanför hemmet.

För privatpersoner föreligger ingen skyldighet att göra en orosanmälan, man kan alltså inte straffas för att man inte gjort en orosanmälan. Det är dock alltid bra att anmäla om man misstänker att ett barn far illa. Som privatperson kan man göra en anonym anmälan om man vill.

Ska du göra en orosanmälan?

För mig är det väldigt svårt att avgöra om du bör göra en orosanmälan eller inte. Är du osäker så rekommenderar jag dig att ringa till socialtjänsten och rådgöra med dem.

Här kan du läsa mer om orosanmälan.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Lisa Naudot
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?