När ska bodelning vid äktenskapsskillnad göras?

2017-01-03 i Bodelning
FRÅGA
HejJag och min man vill ansöka om skilsmässan och har vi har två barn som är 12 och 14 år. Vi vet att det är 6 månaders betänketid. Vi letar efter bostäder men har ej hittat något än och det är inte lätt eftersom vi bor i en stor stad.Min fråga är om skilsmässoansökan bir klar och vi bor fortfarande i samma bostad, måste vi göra bodelning? Alltså om man skiljer sig, måste meddela alla myndigheter och dela på ekonomi? Eller kan vi vara skilda och göra bodelning när vi flyttar isär?Med vänlig hälsningMel
SVAR

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Huvudregeln är att bodelning ska ske först när äktenskapet är upplöst eller när tingsrätten dömt till äktenskapsskillnad. Dock kan bodelning ske genast, alltså innan tidigare nämnt, om någon av makarna begär det. Här kan man exempelvis redan under betänketiden begära bodelning.

Trots att det enligt lag ska ske en bodelning så finns det ingen sanktion för det fall att man väljer att inte göra en bodelning. Detta medför att vissa struntar i att bodela trots äktenskapsskillnad. Som svar på din fråga så behöver ni alltså inte göra en bodelning direkt - ni kan vara skilda och göra bodelning när ni flyttar isär.

Hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga! Vid ytterligare frågor eller funderingar är du välkommen tillbaka till oss på Lawline!

Vänliga hälsningar,

Ni de Keiser
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2872)
2021-09-20 Vad ska ingå i bodelning mellan sambor?
2021-09-19 Jämkning vid bodelning vid äktenskapsskillnad
2021-09-18 Om vi skiljer oss och skriver bodelningsavtal, men sedan gifter oss igen, gäller bodelningsavtalet eller blir våra tillgångar giftorättsgods?
2021-09-18 Bouppteckningen

Alla besvarade frågor (95763)