När sambo vägrar att flytta.

FRÅGA
Jag bor i en bostadsrätt , träffa en kille förra sommarn under hösten börja han bo här, men inte skriven här. Han har 3 ggr misshandlat mig & varit polis inblandad. I senaste förhöret sa jag att jag bara ville han flyttade, han vart släppt & polisen menar vi räknas som sambo & han har rätt vara här. Han är narcesistisk ena stunden snäll & nästa elak, hans ena bror har jag kontakt med & han har brytit med honom då han varit hotfull mot både brodern & hans tjej.Han vägrar flytta & jag orkar inte leva i oro hela tiden. Men undrar om jag åker iväg och han då förstör i lägenheten som jag tror han kommer göra, kan jag på något sätt få hjälp från min hemförsäkring med det? Jag är hos KF & får inte ta några lån så att ha pengar till att klara upp det själv har jag inte.Det har gått så långt att om jag inte hade min hund hade jag tagit livet av mig , men han behöver mig .
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Först och främst vill jag bara säga vilken fruktansvärt otäck situation du verkar leva i. Att någon som ska bry sig om dig beter sig såhär är aldrig okej och jag rekommenderar dig att polisanmäla. Jag hade också gärna sett att du uppsökte din lokala kvinnojour, de kan säkerligen ge dig stöd under denna tuffa period. Du är värd så mycket mer.

Men hur ska du bli av med honom?

Har samboförhållandet upphört och han vägrar lämna ifrån sig det som faktiskt är din egendom så bör du begära en bodelning. Hur du skickar in en sådan begäran och vad den ska innehålla kan du se här.

Vid en begäran om bodelning så ska all samboegendom delas upp mellan de före detta samborna (8 § Sambolagen). Till samboegendom hör bostad och övriga hushållssaker som är införskaffade för gemensamt bruk (3 § Sambolagen). Då du ägde bostadsrätten innan ni blev sambos så räknas inte denna till den så kallade "samboegendomen". Därför faller denna utanför bodelningen.

Görs en bodelning så har du alltså all rätt att avhysa honom från din bostad.

Om skada uppstårpå lägenheten

Vad försäkringen täcker beror på vilket försäkringsbolag du har. I vilket fall så skulle vandalisering och skadegörelse utgöra ett brott som kan polisanmälas. Detta hade troligtvis även inneburit en skadeståndsskyldighet för honom.

Kort sagt skulle eventuella skador som kan orsakas på lägenheten ersättas på ett eller annat vis.

Hoppas att du fått svar på dina funderingar,

Tveka inte att lämna en kommentar på mitt svar ifall du har ytterligare funderingar. Stå på dig!

Hälsningar,

My Öhman
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Till dig som skrev frågan. Bra beskrivning av omständigheterna. Speglar även att du är en omtänksam människa. Till Lawline och My. Tack för ert svar, mycket uttömmande och stöttande. Vill bara tillägga att din hemförsäkring kan täcka även brott du redan blivit utsatt för. Om du är fackligt ansluten kan du eventuellt ha rätt till stödsamtal, din försäkringsansvarige på arbetsplatsen eller avdelningen kan hjälpa dig. Har du varit borta från arbetet, sjukskriven, och har kollektivavtal kan du ha rätt till AGS. Se länk. https://www.afaforsakring.se/privatperson/sjukforsakring/las-mer-och-anmal/ Facket hjälper gärna dig på alla sätt och är vana vid detta. Vill inte elda på saken på något sätt, men kan bostadsrättsföreningen inte spärra taggar och byta lås? Min kinesiska nakenhund och jag önskar dig lycka till och hoppas ni får en härlig sommar nu.
2019-07-25 15:13
N Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-26 11:58
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2424)
2019-10-20 Kasta ut någon från lägenheten?
2019-10-20 Att tänka på när man flyttar in som sambos
2019-10-19 Vem har rätt att bo kvar i hyresrätten efter sambos separation?
2019-10-18 Har jag samäganderätt till bil?

Alla besvarade frågor (73826)