När räknas man som sambo?

FRÅGA
Hej LawlineJag köpte min bostadsrätt september 2016. Min flickvän hade då sin bostadsrätt som hon haft sedan 2013. Om två dagar lämnar hon över nycklarna till en ny ägare och hon ska då folkbokföra sig i min bostadsrätt. I september 2016 så "flyttade" hon in hos mig (hon har sedan dess sovit hos mig med några nätter som undantag). Dom första månaderna kom hennes post fortfarande till hennes folkbokföringsadress. Idag till min. Frågan är: Sedan när börjar vi enligt lag vara sambos? Om två dagar eller sedan i september?
SVAR

Hej!

Och tack för att du vänder dig till lawline med din fråga!

Jag vill börja med att säga att det inte finns ett rakt svar på din fråga. För att räknas som sambos enligt sambolagen krävs att man lever i ett stadigvarande parförhållande och har ett gemensamt hushåll, sambolagen 1§. I propositionen till sambolagen nämner man ett riktmärke på 6 månader, vilket innebär att om man sammanbott i 6 månader så tyder detta på att man är sambos i lagens mening (Prop 2002/03:80 s 44). Eftersom ni bott tillsammans sedan september uppfyller ni riktmärket. Det faktum att din sambo har behållit sin tidigare bostad samt inte folkbokfört sig hos dig kan dock tala emot att ni är sambos. Att vara folkbokförda på samma adress är dock inget krav, och eftersom ni bott tillsammans i 6 månader, och under förutsättning att ni lever under ett parförhållande och har ett gemensamt hushåll, så skulle jag säga att detta ändå tyder på att ni är sambos i lagens mening.

Det finns alltså inget särskilt datum som ni blev sambos, utan en helhetsbedömning måste göras. Eftersom ni bott tillsammans i 6 månader och då din flickvän sålt sin lägenhet skulle jag säga att ni troligtvis är sambos, om ni uppfyller resterande krav (att ni lever i ett parförhållande och har gemensamt hushåll). Detta innebär alltså att ni troligtvis räknas som sambos i lagens mening nu, 6 månader efter det att ni flyttade samman.


Om du och din sambo vill att era inköpta saker ska vara era egna så bör ni skriva ett samboavtal (ett avtal som reglerar vem som äger vad vid separation). Vill ni ha hjälp att upprätta ett samboavtal själva kan ni göra det här, eller om ni vill ha juridisk rådgivning och hjälp av en jurist att upprätta ett sådant kan ni göra det här.


Hoppas du fått svar på din fråga!

Sofia Holgersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2967)
2021-07-31 Bil utgör inte samboegendom - ej föremål för bodelning
2021-07-31 Bodelning av samboegendom
2021-07-31 Utgör ett nybygge på en tomt samboegendom?
2021-07-31 Vad ska ingå i ett samboavtal?

Alla besvarade frågor (94564)