När räknas jag som skattskyldig i Sverige på grund av väsentlig anknytning?

2021-05-30 i SKATTERÄTT
FRÅGA
Hej, Har ett företag i England och är bosatt där. Har familj ,vänner och mycket affärer här i Sverige, så är i Sverige väldigt ofta. Min fråga är får jag vara i Sverige hur mycket jag vill eller får jag endast vara i Sverige ett antal dagar? tänkte på ifall jag är i Sverige över ett visst antal dagar måste jag betala skatt i Sverige också, eller hur funkar det?
SVAR

Hej och tack för din fråga!

När räknas jag som skattskyldig i Sverige på grund av väsentlig anknytning?

En person som inte bor i Sverige och som inte befinner sig i landet kan anses som skattskyldig för sina inkomster i Sverige om personen anses ha väsentlig anknytning till landet (3 kap 3 § första stycket inkomstskattelagen). Då du har din familj i Sverie och även ekonomiskt engagemang i Sverige så kan du anses som skattskyldig här i Sverige (3 kap 7 § första stycket inkomstskattelagen). Det faktum att du bor i England är inte alltid tillräckligt för att du ska undgå skattskyldighet i Sverige.

Sammanfattningsvis

Då du redan har familj och ekonomiskt engagemang i Sverige, och utöver det även befinner dig i Sverige under vissa tidpunkter kan tala starkt för att du är skattskyldig i Sverige, trots att du är bosatt och driver verksamhet i England. Det finns dock ingen exakt gräns på hur ofta du ska vara i Sverige eller hur mycket du spenderar tid med din familj. En helhetsbedömning görs alltid om du ska anses skattskyldig i Sverige också eller inte. Mycket talar dock att du blir skattskyldig i Sverige om du vistas här ofta, har familj och ekonomiskt engagemang här.

Jag rekommenderar dig att ta kontakt med vår juristbyrå här eller ringa oss för att få mer information i ärendet. Det kan finnas många faktorer som spelar roll i en sådan situation, och jag kan endast utgå ifrån det som du har angivit i frågan.

Kontaktuppgifter till vår telefonkontakt:

Telefon: 08-533 300 04

Öppettider: Mån-fre kl. 10.00−16.00

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Amila Zahirovic
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (572)
2021-12-05 Dubbelbestraffning skattetillägg och skattebrott
2021-11-27 Att medvetet vara folkbokförd på felaktig adress
2021-11-06 Är det tillåtet att uppge falska uppgifter till Skatteverket?
2021-11-01 Ska pengar från lån och penninggåvor tas upp till beskattning och deklareras hos Skatteverket?

Alla besvarade frågor (97717)