När permanent uppehållstillstånd ges på grund av arbete

2017-10-01 i Migrationsrätt
FRÅGA
Permanent uppehållstillstånd.Hejsan! Jag kom till Sverige i 2014 och jobbat för 2 år, och när tiden kom att förnya mitt uppehållstillstånd avslog dem mitt uppehållstillstånd för dumma skäl (förlåt). Min fråga är: får jag ansöka till permanent uppehållstillstånd, det är 4 år för mig nu (2017), jag avslutat jobba därför, så (any advice)?
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om jag tolkat din fråga rätt så undrar du om du kan söka uppehållstillstånd på grund av arbete.
Reglerna om detta finns i 5 kap. 5 § utlänningslagen. I paragrafen kan man då utläsa att ett permanent uppehållstillstånd får beviljas en utlänning som sammanlagt har arbetat 4 år under en period på 7 år. Vad jag förstår av texten har du alltså enbart arbetat 2 år och det uppfyller därför inte kraven i paragrafen.

Det framkommer inte när du fick beslutet om att de avslog ditt uppehållstillstånd, men det finns en möjlighet att överklaga beslutet inom 3 veckor från det att du fick ta del av beslutet. Om det är så att du nyligen fått detta beslutet kan du alltså överklaga beslutet. Dock är det alltså krav på att du ska ha tagit del av beslutet för max 3 veckor sedan.

Hoppas det gav svar på din fråga!

Caroline Larsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Migrationsrätt (1206)
2021-07-26 Adoptera för medborgarskap
2021-07-25 Hur söker man asyl i Sverige?
2021-07-23 Kan min amerikanska flickvän få uppehållstillstånd i Sverige?
2021-07-23 Gift med svensk medborgare, kan jag få permanent uppehållstillstånd?

Alla besvarade frågor (94359)