När måste en åklagare väcka åtal och vilka får denne kalla som vittne?
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Jag tolkar din fråga som att du undrar om en åklagare kan väcka åtal och kalla offret som vittne, även om målsägande inte alls vill medverka.
Åklagarens åtalsplikt
Åklagare har en åtalsplikt som innebär att en åklagare är skyldig att väcka talan, om inget annat är stadgat och om det hör under allmänt åtal (20 kap. 6 § rättegångsbalken). Med allmänt åtal åsyftas åtal som väcks av en åklagare för samhällets räkning. Majoriteten av alla brottstyper hör under allmänt åtal, bland annat brottet våldtäkt i 6 kap. 1 § brottsbalken. Det innebär i ditt fall att om åklagaren gör bedömningen att det finns tillräckligt med bevis för en fällande dom, så har denne en skyldighet att väcka åtal oavsett om offret vill medverka eller inte.
Vittnesplikt
I Sverige finns en allmän vittnesplikt som innebär att om du blir inkallad till en domstol för att vittna, har du som utgångspunkt en skyldighet att göra det. Vittnen får således inte själva vilja om de vill vittna eller inte. En förutsättning för att få kallas in som vittne är emellertid att du inte är part i målet, dvs medåtalad. I brottmål får dessutom inte en målsägande vittna, även om han eller hon inte för talan (36 kap. 1 § första stycket rättegångsbalken). I ditt fall innebär det att offret inte får kallas in som vittne av åklagaren, eftersom paragrafens ordalydelse indikerar på att någon vittnesplikt inte föreligger för offret.
Sammanfattningsvis
Åklagaren måste således, om denne gör bedömningen att det finns tillräckligt med bevis, väcka åtal oavsett om offret vill medverka eller inte. Denne får dock inte kalla in offret som vittne, eftersom målsägande inte får vittna i brottmål.
Jag hoppas du fick svar på din fråga och jag skulle varmt rekommendera dig att boka tid med någon av våra jurister som även kan hjälpa dig vidare med frågan här.
Bästa hälsningar,