FrågaPROCESSRÄTTDomstol16/04/2025

Enskilt åtal för att få tillbaka egendom - vad krävs och vad kostar det?

Hej Jag och min före detta särbo har en konflikt han vägrar att lämna tillbaka mina ägodelar som finns i hans lägenhet och jag har pratat med honom själv, hans ombud och även mitt ombud har påtalat att han olovligen har mina ägodelar i din besittning. Han har ljugit för alla att alla mina ägodelar har skickats tillbaka till mig. Vissa saker min inte alls. Jag har kvitton på merparten av sakerna och det finns bilder på mina saker i hans lägenhet. Det är saker köpta till hans lägenhet men min egendom inga gåvor och det har vi varit överens om att allt jag tar till hans lägenhet är mitt likväl som allt han tagit ägodelar till mitt hem eller köpt saker till mitt hus är hans. Han har gjort sig omöjlig att kontakta genom att hota med ombud och olovlig förföljelse vilket gör att han med uppsåt och i syfte att skada mig undanhåller mig från mina ägodelar. Jag har för avsikt att göra ett enskilt åtal mot honom. Några frågor gällande enskilt åtal: - Hur långt kommer man med kvitton och bilder och vittnesmål om att sakerna finns i hans lägenhet? - Vad är den beräknade kostnaden ungefär för ett enskilt åtal borde finnas lite historik - Om jag väljer att påbörja ett enskilt åtal kan jag avbryta det när jag vill under processen. - Vad är statistiken för enskilda åtal och att motparten blir dömd? Tack på förhand Med vänlig hälsning, Helena

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!


Jag tolkar din fråga som att du överväger att väcka enskilt åtal mot din tidigare särbo för att han vägrar lämna tillbaka egendom som enligt dig är din, trots att både du och era respektive ombud har uppmärksammat honom på detta. Du undrar dels hur långt man kommer med kvitton, bilder och vittnesmål, dels vad ett enskilt åtal innebär i praktiken, inklusive kostnad, möjlighet att avbryta och hur ofta sådana åtal leder till fällande dom. Nedan följer min rättsliga bedömning.


Vad är enskilt åtal?

Enligt 20 kapitlet 8 § rättegångsbalken (1942:740) har en enskild person rätt att väcka åtal om brottet är anmält men åklagare beslutat att inte väcka åtal. I ditt fall verkar det isåfall vara fråga om ett olovligt förfogande enligt 10 kap. 4 § brottsbalken. För att åtalet ska vinna framgång krävs att du kan visa att egendomen är din, att din före detta särbo har tagit eller behållit egendomen utan lov, och att det skett med uppsåt.


Hur långt kommer man med kvitton, bilder och vittnesmål?

Kvitton är stark bevisning på att du är ägare till föremålen. Bilder från hans lägenhet som visar att sakerna finns där kan stärka din bevisning ytterligare. Vittnesmål, t.ex. från någon som sett sakerna hos honom eller hört er överenskommelse, kan också väga in. Det är dock viktigt att komma ihåg att bevisbördan ligger på dig, och att bevisningen i brottmål ska vara så stark att det inte finns rimligt tvivel. Vidare är det bra att veta att det är högst osannolikt att domstolen inte skulle döma till din fördel i de fall en åklagare gör bedömningen att det inte skulle leda till en fällande dom. Åklagare är i regel oerhört kunniga i ämnet, och deras bedömning att något inte kan leda till fällande dom stämmer ofta.


Vad kostar ett enskilt åtal?

Kostnaderna för ett enskilt åtal varierar, men du som målsägande står i princip själv för hela kostnaden, inklusive eventuell juridisk hjälp, ansökningsavgifter (oftast 900 kr vid stämningsansökan i tingsrätt) samt eventuella kostnader för att kalla vittnen. Om du förlorar målet kan du även bli skyldig att betala motpartens rättegångskostnader. Det finns ingen exakt genomsnittskostnad, men det är vanligt att totalkostnaden uppgår till flera tiotusentals kronor vid ett fullt genomfört mål.


Kan du avbryta ett enskilt åtal under processen?

Du har rätt att när som helst återkalla åtalet innan dom meddelas. I så fall läggs åtalet ned. Det kan dock fortfarande uppstå kostnader, särskilt om motparten har haft utlägg eller anlitat ombud.


Hur ser statistiken ut för enskilda åtal?

Det är svårt att ge exakt statistik, men generellt är det relativt ovanligt att enskilda åtal leder till fällande dom. Dels beror det på att det ofta är svårt att uppnå beviskravet "bortom rimligt tvivel" utan åklagares stöd, dels för att domstolar ofta bedömer tvister av denna typ som civilrättsliga, snarare än brottsliga. I praktiken väljer därför många att i stället väcka talan i civil domstol (tvistemål) för att få tillbaka sin egendom eller kräva skadestånd.


Slutsats

För att du ska kunna driva ett enskilt åtal krävs stark bevisning. Samtidigt är det viktigt att vara medveten om att beviskravet är högt, att kostnaderna kan bli betydande, och att det är svårt att nå framgång utan juridiskt stöd. Det kan i stället vara mer effektivt att driva ärendet som en civilrättslig talan om bättre rätt till egendom eller skadestånd.


Rekommendation – hur du kan gå vidare
Eftersom frågan innehåller både straffrättsliga och civilrättsliga aspekter och berör en konkret tvist, rekommenderar vi att du bokar in en konsultation med en av våra jurister. Vi kan då gå igenom bevisningen, de olika handlingsalternativen och hjälpa dig att avgöra om det är värt att driva ärendet som ett enskilt åtal eller som civilrättslig talan. 


Du är varmt välkommen att kontakta vår jurist Sara som arbetar med just den här typen av frågor, du når henne på sara.djogic@lawline.se.

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Processrätt och Domstol? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo