När kan man teckna samoavtal?

FRÅGA
I sambolagen anges "sambor eller blivande sambor". Har idag köpt fastighet med min pojkvän men vi är inte sambor idag utan vi kommer bli sambor (och formellt "leva ihop") den dagen vi tillträder fastigheten (som är om två månader). Kan vi ändå skriva på själva samboavtalet idag eftersom vi signerat köpekontraktet idag? Eller är det för lång tid kvar tills att vi ska klassas som "sambor" (eftersom vi kommer bo med varandra först om två månader)? Vi vill alltså med samboavtalet avtala bort sambolagens bodelningsregler eftersom vi har olika kontantinsatser osv.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till lawline med din fråga!

Kort sagt finns det inget hinder för att teckna samboavtal innan ni faktiskt blir sambos, tvärtom är detta att rekommendera.

Ett smidigt sätt att upprätta ett samboavtal där allt går rätt till juridiskt är att använda Lawlines avtalsmall. Så här skriver Lawline angående upprättandet av ett samboavtal via onlinetjänsten:

"Genom ett samboavtal kan ni som är sambos avtala om vad som ska hända med bostad och bohag vid en separation. Samboavtal skall alltid upprättas skriftligen och undertecknas för hand eller digitalt med Bankid av båda dig och din sambo.

Gör-det-själv: Att skapa ett samboavtal online är enkelt och tar bara några minuter. Svara på frågorna i formuläret på nästa sida. Att fylla i formuläret är dessutom helt gratis så att man kan försäkra sig om att allt blir rätt innan man betalar och genererar samboavtalet.

Innan ni börjar är det bra om ni har klargjort vad som delas emellan er och vad ni vill behålla var för sig.

Signera avtalet för hand genom att skriva ut det eller välj att signera det digitalt med Bankid. Vid digital signering skickas samboavtalet vidare till Assently där den digitala signeringen sker. Efter signerning utfärdas ett äkthetscertifikat som bilaga till samboavalet.

Om något blir fel har man upp till 30 dagar på sig att kostnadsfritt göra ändringar i sitt samboavtal."

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!


Med vänliga hälsningar,

Maia Sadek
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3020)
2021-10-23 Sambos ensamrätt till bostadsrätt vid separation
2021-10-20 Sambolagen och samboavtal
2021-10-19 Hur kan huset undantas från att bli samboegendom?
2021-10-19 Hur säkrar jag min rätt till samboegendom?

Alla besvarade frågor (96508)