När kan en hyresgäst säga upp sitt hyresavtal?

2020-04-19 i Hyresavtal
FRÅGA
Jag hyr i andra hand och vill säga upp min bostadsrätt men han säger nej. Jag läste här att om han hyr ut flera bostadsrätter i andra hand kan det vara på annat sätt än om han bara hyr ut en styck …… Vad innebär allt och vad har jag för rättigheter/skyldigheter ? Med vänlig hälsning
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Bestämmelser som reglerar din fråga hittar vi i jordabalken (JB) och lag om uthyrning av egen bostad (LUEB).

Jag tolkar din fråga som att du hyr en bostadsrätt av en privatperson och att du nu vill få kunskap om vad du har för rättigheter när det kommer till att säga upp avtalet.

Har du rätt att säga upp ditt hyresavtal?

Om du hyr av en privat hyresvärd så kommer som utgångspunkt lag om uthyrning av egen bostads bestämmelser att aktualiseras när vi talar om ert hyresavtal samt dess uppsägningstid. Om din hyresvärd enbart hyr ut denna bostaden så kommer lagen att omfatta avtalet men skulle det vara så att han hyr ut fler så kommer de senare istället att omfattas av jordabalkens bestämmelser (1 § LUEB).

Om du önskar avsluta ditt hyresavtal så har du rätt att göra detta och då med en månads uppsägningstid (3 § andra stycket LUEB). Detta gäller även om du och din hyresvärd har avtalat en längre hyresperiod eller avtalat en längre uppsägningstid då alla villkor som är till nackdel för dig som hyresgäst inte kan göras gällande (2 § LUEB).

Om det handlar om att du hyr en hyresrätt i andra hand har du också rätt att avsluta hyresavtalet men då med tre månaders uppsägningstid (12 kap. 4 § JB).

Jag hoppas att detta gav dig svar på din fråga och att mitt svar var till hjälp!

Vänligen,

Evelina Sjöberg
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1543)
2021-04-10 Har hyresvärden rätt att renovera under uppsägningstiden?
2021-04-06 Kräva ex på hyra
2021-04-01 Måste hyresvärden godkänna en utbyggnad mot fastighetens fasad?
2021-03-31 Hyra / Uppsägning / Besittningsskydd / Arrende - Vad gäller?

Alla besvarade frågor (91308)