När ingår fastighet i bodelning mellan sambos?

FRÅGA
Min dotter äger en fastighet sedan 20 år.Hon blev sambo för 5 år sedan.Jag har sålt en sommarstuga till henne nu.Vad händer vid ev. separation?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Det juridiska förhållandet mellan sambos regleras i sambolagen (SamboL). När ett samboförhållande tar slut ska bodelning göras om någon av samborna begär det (SamboL 8 §). En bodelning innebär att all samboegendom ska delas lika emellan dem.

Samboegendom utgörs av gemensam bostad och bohag, om egendomen förvärvats för gemensam användning (SamboL 3 §). Eftersom din dotter ägde fastigheten sedan tidigare har den inte förvärvats för gemensamt bruk i samboförhållandet, och skulle därför inte ingå i en eventuell bodelning.

Till sambos gemensamma bostad och bohag räknas inte egendom som används huvudsakligen för fritidsändamål (SamboL 7 §). En sommarstuga som används på fritiden räknas alltså inte som samboegendom och skulle inte ingå i en eventuell bodelning. Det förutsätter dock att den används som just fritidshus och inte som deras gemensamma bostad.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Sofia Granberg
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2757)
2020-10-23 Vad är samboegendom?
2020-10-22 Bodelning mellan sambor - vad ska ingå?
2020-10-21 Vilken egendom utgörs av sambors gemensamma bohag?
2020-10-20 Ingår en bostad som har förvärvats innan samboförhållandet i bodelningen?

Alla besvarade frågor (85281)