När går tidsgränsen för vad som ska ingå i bodelningen?

2019-05-08 i Bodelning
FRÅGA
Jag och min fru ska skiljas, men har en sex månaders betänketid på grund av att vi har gemensamma barn. Jag är intresserad av att redan nu under betänketiden köpa en ny bostad. Kan jag göra det utan att min fru automatiskt blir ägare till 50 % av den nya bostaden? Räknas vi fortfarande under betänketiden som 1 juridisk enhet?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Enligt 9 kap 2 § äktenskapsbalken ska all makars egendom som finns dagen då talan om äktenskapsskillnad väcks ingå i bodelningen. Det är alltså egendomsförhållandena dagen då talan om äktenskapsskillnad väcks som är det som kommer ingå i bodelningen. Enligt 9 kap 3 § är makar innan bodelning vidtas skyldiga att redovisa för sin egendom och lämna de uppgifter som kan vara av betydelse för bodelningen. Egendom som förvärvas efter dagen då talan om äktenskapsskillnad väckts ska alltså i princip lämnas utanför bodelningen.

Det här innebär alltså att du kan köpa en bostad under betänketiden utan att den blir indragen i bodelningen som giftorättsgods. Ett tips är också att tillämpa 9 kap 4 § äktenskapsbalken och få bodelningen genomförd direkt. Du behöver alltså inte vänta med bodelningen till betänketidens slut utan ni kan genomföra er bodelning under betänketiden.

Hoppas mitt svar hjälpt dig!

Anna Rydin
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2329)
2019-10-21 Ingår tjänstepension i en bodelning?
2019-10-21 Skilsmässa: vem har rätt till vad och hur hanteras ett kommande arv
2019-10-19 Hur ska ska skuldavräkning göras om säkerhet för skulden ställts i egendom som till hälften är enskild?
2019-10-18 Har huset förvärvats för sambornas gemensamma användning?

Alla besvarade frågor (73844)