När gäller sambolagen?
Hej, jag har ett hyreskontrakt på en hyresrätt och är folkbokförd på adressen, en man som jag VAR förlovad med, hyrde ut sin bostadsrätt som han äger själv och är fölkbokförd på.
Nu när hans avtal med sina andrahands hyresgäster går ut ( dom har då bott där i ett år) har jag meddelat honom att jag inte längre tänker låta honom bo kvar hos mig.
Nu hävdar han att sambolagen gäller.
Jag hävdar att sambolagen inte gäller då han har en egen bostad.
Så min fråga är, kan han hävda att sambolagen gäller och bo kvar?
Med vänlig hälsning,/ Undrande.
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.
Enligt 1 § sambolagen gäller lagen när två personer stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll. Om ni har levt tillsammans som ett par under en längre tid är det alltså möjligt att sambolagen gäller er. Det spelar ingen roll att mannen du var förlovad med även hade en annan bostad. Att han är folkbokförd i den andra bostaden kan dock ur bevissynpunkt tala emot att ert sammanboende var stadigvarande.
Även om sambolagen skulle anses vara tillämplig finns det ingenting i den lagen som säger att du måste låta mannen bo kvar. Dock kan han begära att en bodelning av samboegendomen görs enligt 8 § sambolagen. Vad som är samboegendom framgår av 3 § sambolagen. Det gäller bostad och bohag som ni skaffat tillsammans för gemensamt bruk. Om du redan hade din hyresrätt när ni blev tillsammans ska den inte ingå i en sådan bodelning. Om ni tillsammans skaffade hyresrätten för att bo i ska den ingå i bodelningen men om du står på kontraktet krävs det särskilda skäl för att mannen ska få ta över bostaden, se 16 § andra stycket sambolagen.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga.
Vänliga hälsningar