När får jag pengarna från bodelningen?

2017-06-28 i Bodelning
FRÅGA
Bodelningförättaren anmälde bodelning färdig 23/5 och nu den 23/6 hade det gått 4 veckor. Det är tiden min före detta sambo har på sig att överklaga beslutet. I beslutet står att jag har rätt till pengar. När får jag veta när mina pengar kommer?Ska jag själv göra ansökan? Ska jag prata med skatteverket? Ska jag prata med kronofogden?Hur gör jag för att få veta? Jag ringde tingsrätten idag, men hon kunde inget se?Med vänlig hälsning. Micke
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Mycket riktigt gäller bodelningsförrättarens handling när det inte överklagats inom fyra veckor. Den vinner laga kraft, som det heter. Bodelningsförrättaren har dock inte befogenhet (exekutionstitel) att ”driva in” pengarna från din f.d. sambo åt dig. Tanken är dock att din f.d. sambo självmant ska ge dig den egendom du har rätt till från bodelningen. Om hen inte frivilligt utger den ersättning du har rätt till måste du vända dig till antingen tingsrätten eller kronofogdemyndigheten för att få en verkställbar exekutionstitel och få pengarna. Du behöver inte prata med skatteverket.

Det smidigaste tillvägagångssättet är att gå till kronofogden och ansöka om ”särskild handräckning”, vilket du gör här. Om du vill veta mer om särskild handräckning finns det att läsa om på kronofogdens hemsida.

En ansökan om särskild handräckning kostar 300 kr och betalas i förskott och måste innehålla:

- Vem som är sökande respektive svarande (d.v.s. du och din f.d. sambo)

- Yrkande där det framgår vad sökande vill att Kronofogden ska besluta (d.v.s. vilken egendom som ska betalas ut)

- Grunder varför Kronofogden ska bifalla ansökan (d.v.s. vad som har hänt och varför egendomen tillhör dig)

- Bevisning (d.v.s. bodelningsförrättarens handling)

- Din underskrift

Handläggningstiden för sådana här ärenden kan ta flera veckor, det är därför viktigt att du gör en korrekt ansökan från första början så det inte tar onödigt lång tid. Då får du dina pengar snabbare!

Avslutningsvis råder jag dig att kontakta din f.d. sambo innan du går till kronofogden, hen kanske kommer betala ut dem så fort du ber om det. Om pengarna inte betalas ut till dig kan det innebära brott från din f.d. sambos sida.

Hoppas att detta besvarade dina frågor. Lycka till!

Med vänlig hälsning,

Jakob Axelsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2838)
2021-08-01 Egendom som träder i stället för annan egendom
2021-08-01 Vad ingår i bodelningen?
2021-07-31 Påverkas den kritiska tidpunkten vid skilsmässa av betänketid?
2021-07-31 Finns det kvar en giftorätt om man inte genomför en bodelning efter skilsmässa?

Alla besvarade frågor (94588)