När får hyresvärd utfärda förbud mot husdjur i lägenhet?

2019-07-27 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej! Vi undrar vad som skulle hända om vi får husdjur trots att det står i vårt hyresavtal att man får inte ha djur i lägenhet. Skulle vår hyresvärd kunna inte ge tillbaks vår deposition eller säga upp kontraktet direkt? Tack för svaret!
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att det gäller en andrahandsuthyrning av lägenhet och att ni är andrahandshyresgäster.

Förbud mot husdjur i lägenhet

För att en avtalsbestämmelse gällande förbud mot husdjur i lägenheten skall vara giltig krävs att hyresvärden har sakliga skäl för förbudet. Sakliga skäl kan till exempel vara att det bor personer med allergi i huset eller att du hyr lägenheten möblerad. Om det inte finns några sakliga skäl för förbudet finns inget hinder för er att ha husdjur i bostaden.

Rättsliga verkningar

Om det däremot föreligger sakliga skäl för förbudet, exempelvis att lägenheten ni hyr är möblerad, skulle det ses som ett åsidosättande av en avtalsenlig skyldighet att ha husdjur i lägenheten. Detta kan medföra att du som hyresgäst blir av med ditt kontrakt. Depositionen krävs det dock ytterligare skador för att hyresvärden ska ha rätt att hålla inne, för att det ska vara möjligt ska ni ha orsakat skador i lägenheten, som inte är att anse som normalt slitage. Det är dessutom hyresvärden som har att bevisa att det är ni som orsakat skadorna under hyrestiden.

Om ni har ytterligare frågor är ni varmt välkomna att återkomma till oss på Lawline!

Vänligen,

Jennifer Embretsen
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
XR Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-27 10:11
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1193)
2019-08-21 Sambos rätt att överta hyresrätt som inte ingår i bodelning
2019-08-17 Kan jag bli skyldig att betala fast jag inte har skrivit på kontraktet?
2019-08-13 När blir ett hyresavtal juridiskt bindande?
2019-08-10 När kan hyresvärden säga upp vår lokalhyra?

Alla besvarade frågor (72169)