När är två personer i ett samboförhållande?

FRÅGA
Hej! Min pojkvän sover hos mig varje dag och har iprincip alla sina saker hos mig. Vi delar på matkostnader när han är här (dvs han betalar för "sin" del av maten och jag betalar för "min" del av maten) men det är allt. Jag har köpt alla möbler, jag betalar avgiften (bostadsrätt), el, försäkring, bredband och dylikt. Om någonting går sönder betalar jag det, med enstaka undantag då han vill vara snäll och ersätter en glödlampa eller så. Han är inte heller skriven hos mig. Räknas vi som sambos, och behöver jag därmed upprätta ett samboavtal om jag inte vill dela på lägenheten om vi eventuellt skulle göra slut? Och hur gör man ett samboavtal i sådana fall?Tack på förhand!
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Huruvida ni räknas som sambos eller inte är svårt för mig att avgöra utifrån ovannämnda förutsättningar. Jag kommer därför att svara nedan på vissa kriterier för vad som typiskt sett tolkas som ett samboförhållande, och så kan du orientera dig utifrån dessa för att förhoppningsvis ha bättre överblick över situationen. Om du känner att du skulle vilja kika mer på vad det innebär att vara en sambo, så regleras det i sambolagen.

Samboförhållande

Om din pojkvän är folkbokförd på annan adress än din lägenhet, krävs en helhetsbedömning för att avgöra om ni är i ett samboförhållande eller inte. Helhetsbedömningen behöver visa på att ni har ett gemensamt hushåll och att ert förhållande inte är kortvarigt för att klassas som ett samboförhållande. Om han däremot vore folkbokförd på din adress är det någonting som talar för att ni skulle vara i ett samboförhållande. Som redan nämnt så ska samboförhållandet vara varaktigt, eller i vart fall tänkt att vara det. Längden på erat förhållande har därmed betydelse, varvid ett riktmärke är att ni har bott tillsammans i sex månader. Andra omständigheter, såsom exempelvis ett gemensamt bankkonto, kan dock ge skäl till att anse att ni är sambos tidigare än sex månader. Dessa kriterier kan du läsa mer om i rättsfallet RH (2005:34).

Samboavtal

Om ni skulle vara i ett samboförhållande, utan samboavtal som avtalar om annat, ska ni dela lika på all samboegendom vid ert samboförhållandes upphörande (8-21 §§ sambolagen). Din lägenhet är en samboegendom om lägenheten är en bostad som är köpt för att användas tillsammans (3 § sambolagen). Om detta är fallet med din lägenhet så skulle ett samboavtal vara en lösning för att kunna avtala bort en likadelning av lägenheten.

Om du behöver upprätta ett samboavtal

Om ni skulle vara i ett samboförhållande och ni inte vill dela lika på er samboegendom bör ni upprätta ett samboavtal. Nedan går jag igenom hur detta kan göras.

Formkrav vid bodelning

Formkraven för samboavtal är att det ska vara skriftligt och undertecknas av samborna (9 § 2 stycket sambolagen).

Det enda som kan göra att ett samboavtal, som följer formkraven, inte är giltigt om det vore oskäligt (9 § 3 stycket sambolagen).

Upprätta ett samboavtal

Vi på Lawline hjälper dig gärna att upprätta ett samboavtal, om det skulle visa sig att det är vad du behöver. Du kan läsa mer om det på vår hemsida eller ringa oss på 08-533 300 32.

Min rekommendation

Jag skulle rekommendera dig att ringa till någon av mina kompetenta kollegor för juridisk rådgivning via telefon för att kunna utreda huruvida du och din pojkvän är i ett samboförhållande eller inte. Du är varmt välkommen att kontakta oss på 08-533 300 04 för att få information om hur vi skulle kunna hjälpa dig.

Jag hoppas att du känner att du har fått ett tydligt svar på dina frågor, om det är något mer du undrar över så är du varmt välkommen att återkomma!

Vänligen,

Ronja Westlin
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3061)
2022-01-17 Hur ska vi dela våra tillgångar om vi har avtalat bort sambolagen?
2022-01-17 Samboavtal formkrav
2022-01-14 Får min dotters sambo rätt till lägenheten jag köpt med henne?
2022-01-14 Vem får bilen? – Sambolagen

Alla besvarade frågor (98546)