När anses störningar i bostadsrätt kunna medföra förverkande?

En bostadsrättshavare i vår förening tillskansar sig periodvis ett rum i föreningens källare, där han sover, förvarar mat och urinerar på golv, delar av dygnet. Övriga boende upplever detta mycket obehagligt vilket gör att vissa av dem inte vågar använda tvättstuga, som ligger i angränsande rum.

Bedöms detta enligt bostadsrättslagen som att personen utsätter boende för störning som "försämra deras bostadsmiljö att de inte skäligen bör tålas" alternativt att han inte bevarar sundhet, ordning och gott skick, som inte bör tålas, enligt 7 kapitlet 9 paragrafen?

Om föreningen uppfyller det som åligger föreningen enligt 7 kapitlet, 9 paragrafen i övrigt. Hur bedöms föreningens möjlighet i rättegång att nyttjanderätten till lägenheten bedöms förverkad och att föreningen är berättigad att säga upp bostadsrättshavaren till avflyttning? På vilka grunder gör ni er bedömning?

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Nedan kommer en redogörelse för relevanta fakta och min slutsats.

Försämrad bostadsmiljö som inte skäligen bör tålas

Bostadsrättshavarens skyldigheter regleras bland annat i 7 kap. 9 § bostadsrättslagen där det nämns att man inte ska behöva utsättas för störningar som i sådan grad kan försämra ens bostadsmiljö att de skäligen inte bör tålas. Vad som bedöms som att försämra en bostadsmiljö och som inte skäligen bör tålas preciseras främst på rättsfall i området. Här kommer en kort redogörelse för de mest relevanta av dessa.

De rättsfall som existerar behandlar bland annat pianospel och andra störningar genom oljud, vilket såklart inte motsvarar din situation, men som man kan hämta vägledning ifrån.

I ett rättsfall handlade det om upprepade påringningar som oftast skedde under nattetid vilket bedömdes ha försämrat andras bostadsmiljö i sådan grad att de inte skäligen bör tålas i kombination med andra störningar som högljuddhet (Övre Norrland mål nr T 1026-11). Eftersom störningarna var omfattande och skapade oro för andra boende att vistas i utrymmen som trapphuset så ansågs dessa störningar inte vara av ringa art.

I ett annat mål var det tal om lukter och vanvårdande av lägenheten i kombination med brandtillbud. Störningarna ansågs inte vara ringa och personens nyttjanderätt till lägenheten ansågs vara förverkad. (Nedre Norrland mål nr T 33-17)

I RH 2014:1 Var det frågan om sångövningar som andra boende upplevde som störande och i NJA 1991 s. 574 handlade det om pianospelning. I båda målen ansågs inte graden av störningar vara sådan som inte skäligen bör tålas. Detta med tanke på att personer har ett intresse av att få utöva sång- och pianoövningar i sitt hem till viss grad. Det som man ska tänka på i dessa två fall är att det finns ett motstående intresse som de störande personerna haft, det vill säga att sjunga och spela piano i sin egen lägenhet.

Vad gäller i det aktuella fallet?

Det är svårt att dra en slutsats om hur din framgång skulle se ut då det inte finns någon klar praxis eller reglering i övrigt på området. Mot bakgrund av vägledning i rättsfallen ovan kan man dock dra vissa slutsatser, som att domstolarna har tagit hänsyn till upprepade störningar och vilken egenskap dessa har. Då det handlar om allvarligare typer av störningar i ditt fall så kan man tänka sig att kravet för att nå upp till rekvisitet "försämra deras bostadsmiljö att de inte skäligen bör tålas" inte är lika svåruppnått. Mot bakgrund av detta är min bedömning att det troligtvis skulle beaktas som en störning som inte skäligen bör tålas enligt 7 kap 9 § bostadsrättslagens mening. Vidare bedömer jag att denna inte är ringa.

Jag rekommenderar er emellertid att kontakta en jurist för att få närmare juridisk rådgivning.


Nedan kommer en redogörelse för bestämmelser man ska ha i beaktande vid förverkande av en bostadsrättslägenhet.

Föreningens skyldigheter

Som du nämnde har föreningen skyldigheter om det uppkommer störningar. Föreningen ska då: (7 kap. 9 § andra stycket bostadsrättslagen)

1.Ge bostadsrättsinnehavaren tillsägelse att se till att störningarna upphör omedelbart2.Om det är fråga om bostadslägenhet underrätta socialnämnden i den kommun lägenheten är belägen om störningarna

Förverkande

En nyttjanderätt till en lägenhet som innehas med bostadsrätt anses vara förverkad om bostadsrättshavaren åsidosätter sina skyldigheter enligt 7 kap. 9 § bostadsrättslagen (7 kap. 18 § punkt 5 bostadsrättslagen). Det som ligger bostadshavaren till last ska inte vara av ringa betydelse (7 kap. 19 § bostadsrättslagen)

Uppsägning på grund av att bostadsrättshavaren åsidosätter sina skyldigheter enligt 7 kap. 9 § får vidare inte ske om bostadsrättshavaren efter tillsägelse rättar till sitt beteende och förrän socialnämnden har underrättats enligt 7 kap. 9 § andra stycket p. 2. (7 kap. 20 § bostadsrättslagen).

Vill du ha mer rådgivning eller hjälp av en jurist?

Då kan du vända dig till vår telefonrådgivning eller boka tid med en jurist

- Boka tid med en jurist för 1699 kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.

- Gratis telefonrådgivning, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.

Vänligen,

Daniel KarlRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Bostadsrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000