När anses ett fel vara avhjälpt?

2019-06-30 i Konsumentköplagen
FRÅGA
Hej!Jag har köpt en spraylackerad balkongdörr. Säljaren förstörde den vid installation och jag reklamerade omg. Nu har säljaren målat den lackerade dörren för hand och hävdar att felet är avhjälpt. (Köavtal anger endast vit insida)Enligt mig är varan fortfarande felaktig då varan i något annat avseende avviker från vad jag med fog kunnat förutsätta.När anser man att felet är avhjälpt? Kan jag kräva omlackering eller prisavdrag? Tack på förhand!
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Jag tolkar din fråga som att den rör köp av vara mellan en konsument och en näringsidkare, vilket innebär att konsumentköplagen blir aktuell.

När föreligger fel i vara?

Det verkar inledningsvis vara klart att ett fel i varan (balkongdörren) förelegat, vilket säljaren har försökt avhjälpa. Du har helt rätt i att en vara är felaktig om den i något annat avseende avviker från vad du med fog kunnat förutsätta (16 § st. 3 konsumentköplagen). Om dörren på något sätt förlorat ett karaktärsdrag som du med fog kunnat förutsätta, föreligger fortfarande ett fel i dörren. Om målandet till exempel innebär att dörren ser annorlunda ut, eller om exempelvis hållbarheten inte är densamma, skulle det kunna anses att den avviker från det du med fog kunnat förutsätta. Om någon skillnad absolut inte föreligger, skulle ett fel ändå kunna föreligga om du begärt en spraylackerad dörr.

Trots att säljaren har försökt avhjälpa felet, verkar det som att det fortfarande föreligger ett fel i dörren. Du har alltså fortfarande rätt att kräva avhjälpande, genom att säljaren exempelvis lackerar om dörren. Om avhjälpande inte längre är aktuellt, kan du begära prisavdrag, eller rent av häva köpet (28 § konsumentköplagen).

Jag hoppas att det var svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Zana Mohammed
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå134 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-01 22:27
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Konsumentköplagen (889)
2019-09-22 Får jag reklamera en vara som köpts online även om nätbutiken har skrivit "ej returrätt"?
2019-09-21 Måste jag ha kvar originalförpackningen för att få reklamera ett köp?
2019-09-18 Har kunden rätt att häva köpet efter att vi reparerat varan två gånger?
2019-09-14 Har jag rätt till hävning enligt konsumentköplagen om en häst jag har köpt är mindre värd än vad jag trodde?

Alla besvarade frågor (72998)